Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Пам’ятаючи про смерть, ви почнете цінувати кожну життєву мить», – предстоятель ПЦУ

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній написав на своїй сторінці у Фейсбуці роздуми про наслідки гріхопадіння людини, серед яких — смерть. За його словами у смерті немає нічого страшного, якщо бути до неї готовим. Недарма преподобний Антоній Великий писав: «Смерть для людей, які її розуміють, є безсмертям. А для простаків, що її не розуміють, є смертю». Також він закликав пам’ятати про смерть, щоб цінувати кожну мить і помічати інших людей, які потребують підтримки.

    «Противники християнства закидають нам те, що наша віра – це релігія смерті, скорботи і плачу. Навіть Хрест – наша найбільша святиня – знаряддя страти і смерті. І святих ми вшановуємо у дні їхнього упокоєння… Але це настільки примітивне розуміння смерті! Ми, християни, говоримо про смерть тому, що вона є переходом від тимчасового, тлінного життя до справжнього, вічного. Але водночас ми не можемо любити смерть. Знаєте чому? Тому що людина створена Богом для життя, а не для смерті, вона не є властивістю людської природи, а тому для людини вона – неприродна», – пише митрополит Епіфаній.

    Він додав, що смерть породжена людиною, її гріховністю, а попущення смерті – це прояв піклування Божого про людину, адже гріх має властивість нагромаджуватися, а смерть не дозволяє злу жити вічно, бути безсмертним. Саме невідворотність смерті відкриває для людини шлях до покаяння і спасіння.

    «В книзі Премудрості Ісуса, сина Сирахового, сказано: “У всіх ділах твоїх пам’ятай про кінець твій, і повік не згрішиш” (Сир. 7: 39). Сказано так не заради постійного плачу та скорботи, з якими у нас справедливо ототожнюється смерть, але заради усвідомлення відповідальності за час життя, — пояснює предстоятель ПЦУ. — Ніхто не знає, скільки часу він має на цій землі. А цей час є дуже важливим, адже саме він визначає те, яку вічність ми матимемо після смерті. Бо вічність обираємо ми тут, на землі, – своїми ділами, словами, думками, почуттями».

    «Якщо ми дослухаємося до Священного Писання, якщо пам’ятатимемо про смерть, то наше життя стане більш значимим, цінним, повнішим і осмисленим. Замість розпорошування і «прожигання» свого часу, марноти буденної метушні стануть видимими речі справді важливі. Окрім своєї персони ви почнете помічати інших, які, можливо, так потребують вашої уваги, підтримки, допомоги. Пам’ятаючи про смерть, ви почнете цінувати кожну життєву мить. Бо кожен день, година і хвилина, прожиті нами, є неповторними і незворотними. А зроблене нами в цей час має вічну ціну», – зауважив предстоятель Української Церкви.

    Він порадив не боятись згадувати про смерть, не засмучуватись і не лякайтесь її.

    «…Просто знайте, що вона неодмінно настане – як новий день – і подумайте, яким ви хочете, щоби він був: похмурим, дощовим, холодним, морозним чи теплим, сонячним, привітним і щасливим? Всемилостивий Господь усім нам дав унікальну можливість самим, власним бажанням і волею вибрати собі наш “восьмий день” – ту вічність, яка нас очікуватиме після земної смерті. Тож робіть правильний вибір – тут і зараз, поки є час», – підсумував митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній закликав подякувати Богу за свободу України. Також він предстоятель ПЦУ зустрівся з проводом Спілки української молоді.

    Найсвіжіше

    Популярне