Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    В Афінах вшанували Вселенського патріарха Варфоломія І з нагоди 30 років його пастирського служіння

    У середу в Афінському концертному залі відбувся захід на честь 30-річчя патріаршого служіння Вселенського патріарха Варфоломія І. На ньому виступили президентка Греції Катерина Сакелларопулу та прем’єр-міністр країни Кіріакос Міцотакіс.

    Захід було проведено асоціацією «Панагія Паммакаристос» і в ньому взяли участь, серед інших, представники Грецької православної церкви, громадські організації та політики, повідомляє orthodoxtimes.com.

    Також на заході, присвяченому 30-річчю інтронізації патріарха Варфоломія, виступили губернатор монашої громади на Афоні Танасіс Мартінос та митрополит Драми Павлос.

    Президентка Сакелларопулу назвала Вселенського патріарха «лідером світового рівня і стовпом еллінізму, православ’я та християнства». За її словами, його багаторічна і багатогранна діяльність значно підсилила Вселенський патріархат у ключових напрямках, відзначивши при цьому «важку й повну перешкод велику відстань, яку патріарх Варфоломій подолав». Президентка Греції говорила про стійкість Варфоломія і його відданість служінню і описала його як «одну з тих осіб, які уособлюють духовну та історичну спадковість універсальності еллінізму».

    Прем’єр-міністр Міцотакіс назвав Варфоломія «людиною з міжнародною славою, поза національностями та релігіями», і сказав, що він є стабільною точкою відліку для розв’язання проблем сьогоднішніх людей. Довгий і бурхливий шлях Вселенського Патріарха від часу інтронізації, сказав прем’єр, перетворив Варфоломія на піонера міжконфесійного діалогу в усьому світі. «І це змусило вас набагато швидше, ніж інші лідери, почали вживати заходів для захисту природи, а останнім часом — негайно відреагувати на необхідність захисту здоров’я та життя шляхом вакцинації проти Covid».

    Прем’єр-міністр також посилався на прізвисько «Зелений патріарх», яким Варфоломій був відомий ще в 1996 році, виступаючи проти «злочину проти світу природи», і про міжнародний екологічний симпозіум, який він організував на кораблі, що подорожував морями, щоб підкреслити необхідність їх захисту. Міцотакіс високо оцінив зустрічі патріарха з папою Франциском, які також відбудуться в Афінах на початку грудня, і про його спільну із Франциском боротьбу з бідністю та нерівністю, а також про численні ініціативи Варфоломія за час його 30-річного служіння на посаді Вселенського патріарха.

    Найсвіжіше

    Популярне