П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Сіднеї освячено новий храм Вселенського Патріархату

    У четвер, 25 листопада, у день свята Великомучениці Катерини (за новим стилем), з пишністю та церковною величчю відбулось освячення однойменної парафії в Маскоті в Сіднеї. Архієпископ Австралійський Макарій очолив Службу освячення за участю єпископів Якова Мілетупольського, Еміліана Мелоанського, Елпідоса Кіанеонського, Силуана Сінопського, Кіріака Созопольського, Христодула Магнезійського та Євменія з Керасунти.

    Про це повідомляє orthodoxtimes.com.

    На початку богослужіння перед вівтарем пролунало коротке молитовне прохання, а потім тричі обхід святих мощей навколо храму за участю всіх прихожан. Наприкінці хресного ходу, архієпископ Макарій підійшов до входу в храм, двері якого були зачинені, і виголосив: Пс 23:9: «Піднімайте, врата, верхи ваші, піднімайтеся, врата вічні, – і ввійде Цар слави!». Коли двері відчинилися, увійшов архієпископ, а за ним єпископи, духовенство та вірні.

    Тоді архієпископ Макарій підійшов до Святилища і поклав святі мощі в спеціальну порожнину в центрі Святого престолу, яку запечатав воском/мастикою. Ставши на коліна, він прочитав особливу молитву прикликання Святого Духа для освячення Церкви. Після цього відбулося омовіння і помазання Святого Вівтаря; освячення антимінсу; розміщення ікон євангелістів у чотирьох кутах; і облачення престолу. Наприкінці богослужіння архієпископ Яків помазав стіни храму святим миром, утворивши знамення (грецькою мовою) Христа (XP).

    Далі відбулася святкова Божественна Літургія, наприкінці якої архієпископ Макарій розповів про значення освячення та згадав людей, які пов’язані з історією Катерининського храму. Насамперед він згадав про пріснопам’ятного архієпископа Стиліана, який заклав наріжний камінь Церкви та висловив вдячність усім. Він також згадав о. Ніколаоса Маркетоса та його працю на етапі будівництва, а також похвалив служіння о. Атанасіоса Гіаціоса, який багато років був парафіяльним священником, а також внесок президента парафії Елефтеріоса Сфідоніу та його помічників.

    Архієпископ Макарій не забув подякувати і анонімним благодійникам і жертводавцям парафії, зазначивши, що «є багато людей, які залишаються прихованими, і є пожертви, які в очах людей можуть здатися незначними, але, на щастя, у Бога є інші способи бачити й вимірювати».

    Насамкінець він висловив повагу та вдячність усім тим першим поколінням мігрантів, які, попри свою бідність та випробування, з великими зусиллями та позбавленнями внесли свій внесок у розбудову Церкви.

    Завершуючи свою промову, архієпископ Макарій привітав отця Ставроса Іваноса, який приступає до обов’язків парафіяльного священника у храмі святої Катерини, замінюючи отця Афанасія, який продовжить своє служіння в іншій великій парафії. «Я впевнений, що він продовжить цю дуже благословенну традицію, яку отримає від отця Афанасія», – наголосив архієпископ, маючи на увазі нового настоятеля, закликаючи прихожан прийняти його з такою ж любов’ю, зберігаючи єдність та гармонію один з одним.

    Зазначається, що серед пастви були присутні генеральний консул Греції в Сіднеї Христос Каррас з дружиною, комісар з торгівлі Катя Гкікіза; професор новогрецької мови та завідувач кафедри новогрецьких студій Сіднейського університету, професор Врасідас Караліс.

    Найсвіжіше

    Популярне