П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Предстоятель ПЦУ закликав не бути байдужими до людського горя

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній закликав не бути байдужими, адже це поширена духовна хвороба у сучасному світі, який швидко прогресує. Байдужість – це гріх, який неприємний Богу.

    Про це йдеться у дописі митрополита Епіфанія на сторінці у Фейсбуці.

    «Навколо тисячі людей – а серед них людина почувається самотньою. Замість очей і посмішок люди вдивляються в екрани смартфонів. Комусь стає зле посеред вулиці, а іншим часто байдуже, бо їх це ніби не стосується… Поширена духовна хвороба сьогодення – БАЙДУЖІСТЬ», – зазначив митрополит.

    За словами предстоятеля ПЦУ, саме через байдужість трапляються великі лиха, катастрофи, безкарні вбивства і різні людські страждання. Бо байдужість закриває серця, присипляє совість, робить людей «сліпими і глухими».

    «Байдужість – небезпечна й підступна зброя диявола, яка вчить дивитися “повз” людину, вбиває почуття, бажання і прагнення, умертвляє духовність людини, а відтак – забирає і сенс життя…Байдужість – це стан людини, коли вона не виявляє ані найменшого зацікавлення будь-чим, коли до неї ніщо не може «достукатись», коли її серце і душа не реагують.», – підкреслив він.

    Митрополит Епіфаній зауважив, що «віртуальний світ для багатьох почав важити набагато більше, аніж реальний. Кількість вподобань у соцмережах перетворюється на критерій успішності людини та замінює думку і почуття живих особистостей. Реалії довкілля люди теж ніби “скролять” – швидко прокручують, не вникаючи, а тому не помічають не лише краси, що нас оточує, але й проблем, несправедливості, потреб інших».

    «Байдужість починається тоді, коли людина починає жити лише для себе, своїх цілей, інтересів, і їх вона ставить вище за все, що відбувається навколо, — пояснив предстоятель ПЦУ. — Таких людей ще називають егоїстами, які не можуть і не хочуть приборкати гріховну пристрасть гордині. Зосередившись лише на своєму «я», вони віддаляються від Бога, а також від інших людей: руйнуються нормальні взаємини, щирі стосунки, дружба, сім’я».

    Тяжкий гріх байдужості відомий ще з біблійних часів із розп’яття Ісуса Христа. Після несправедливих звинувачень, страшних тортур, побиття і знущань, Син Божий був розіп’ятий на Хресті. А що ж робили люди? «І стояли люди і дивилися» (Лк. 23: 35).

    Книга Апокаліпсис подає такі слова Спасителя: «Знаю твої діла; ти ні холодний, ні гарячий; о, якби ти був холодний або гарячий! Але оскільки ти теплий, а не гарячий і не холодний, то викину тебе з уст Моїх» (Одкр. 3: 15 – 16), тим самим показуючи, що байдужість – риса, неприйнятна Господом.

    «Так склалося, що суспільство подекуди поняттями нейтралітету, невтручання, стриманості, ігнорування тощо прикриває звичайну байдужість – таким чином поступово стаючи «байдужим до байдужості» і не розуміючи усього масштабу небезпеки, на яку себе наражає. Тож не будьмо байдужими! Живімо за заповідями Божими, піклуймося одне про одного. І молімо Господа, аби Він допоміг уникнути цього тяжкого гріха – байдужості: до Бога, до своїх ближніх та до Батьківщини. Бо нам, дітям Божим, – не байдуже!», – підсумував предстоятель Православної Церкви України.

    Нагадаємо, митрополит Епіфаній зустрівся з директором заповідника «Софія Київська» Нелею Куковальською. Також предстоятель ПЦУ обговорив з міністром охорони здоров’я епідеміологічну ситуацію в Україні.

    Найсвіжіше

    Популярне