Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    В ООН побачили проблеми громад при переході до ПЦУ

    Нещодавно Комітет з прав людини ООН, організація, що займається наглядом за виконанням Міжнародного пакту про громадянські і політичні права, оприлюднив свої зауваження та пропозиції щодо ситуації з дотриманням громадянських та політичних прав в Україні.

    Поміж іншого в документі згадано дотримання свободи думки, совісті та релігії.
    «Комітет стурбований повідомленнями про насильство, залякування та акти вандалізму у культових спорудах у зв’язку з процесом переходу парафій та релігійних громад від Української Православної Церкви до новоствореної Православної Церкви України. Комітет також стурбований повідомленнями про бездіяльність поліції під час цих інцидентів та про відсутність інформації про розслідування, проведені державою-учасницею Пакту», – говориться в документі Комітету ООН.

    Правозахисники наголошують, що Україна, як держава-учасниця Пакту, повинна гарантувати ефективне здійснення свободи релігії та переконань, у тому числі шляхом забезпечення охорони культових місць від насильства, залякування та актів вандалізму, а також забезпечити, щоб усі випадки насильства були ретельно і негайно розслідувані та покарані.

    Українські медіа рясніють повідомленнями про кричущі проблеми, з якими стикаються православні українці, які хочуть приєднатися до Православної Церкви України. Ось, наприклад, на Вінниччині, у день свята Покрови Богородиці ГО «Миряни» РПЦвУ влаштували провокацію: «православні тітушки» заблокували громаді ПЦУ вхід до храму, право на який громада виборола в усіх судових інстанціях. На Волині громада з села Шепель через судову тяганину вже два роки не може легально долучитися до ПЦУ. Єпископ Херсонський і Таврійський ПЦУ Никодим розповів, що на Херсонщині громади та священники не переходять до ПЦУ через страх.

    Навіть голова Держетнополітики Олена Богдан визнала, що існують перешкоди для релігійних громад, що хочуть приєднатися до ПЦУ, і закликала повідомляти про такі проблеми їй особисто.

    Як на це відреагували у РПЦ та її філії в Україні? Як завжди: видають бажане за дійсне.

    «Російська Церква вітає той факт, що у Комітеті ООН з прав людини винесли настільки предметне рішення щодо ситуації з гоніннями на віруючих канонічної Української Православної Церкви», – заявив митрополит Іларіон (Алфєєв), голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків Моспатріархату.

    Де у вищенаведеній цитаті з документу ООН владика Іларіон побачив хоча б натяк на визнання «гонєній» на «канонічну» РПЦвУ невідомо.

    Нагадаємо, у Моспатріархаті раніше запланували підтримку своєї філії в Україні шляхом поширення дезінформації про «гонєнія» на міжнародних майданчиках. Про це говорив той самий митрополит РПЦ Іларіон (Алфєєв). Який так палко «вітає» доповідь Комітету з прав людини ООН, в якій чітко визнається окупація Росією Криму та Севастополя, а також окремих районів Донецької та Луганської областей. Виходить, що Алфєєв визнає, що «Крим-нє-наш»?

    Поширенням дезінформації на міжнародних майданчиках останнім часом наполегливо займається єпископ РПЦвУ Віктор (Коцаба). За даними моїх джерел, Коцаба постійно скаржиться в ООН, що громади РПЦвУ зазнають «тиску» і держава їх «не захищає». Єпископ Віктор має на цю роботу з Росії чимале фінансування. А ще є окрема команда юристів, що фінансується окремо від Москви.

    Наголошую, що у доповіді Комітету з прав людини ООН немає засудження України, лише занепокоєння і пропозиції. Сподіваюся, що державні органи України, відповідальні за забезпечення чи дотримання свободи віросповідання та охорони правопорядку, не просто прислухаються до цих рекомендацій, а й виконають їх, забезпечивши процедуру переходу тих громад, які мають таке бажання.

    Найсвіжіше

    Популярне