П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    QR-розкол у Московському патріархаті. Що думають про цифрові перепустки в РПЦ?

    У Московському патріархаті немає єдності у ставленні до законопроєктів про використання QR-кодів у громадських місцях та на деяких видах транспорту, який був внесений урядом РФ до Держдуми і до 14 грудня обговорюватиметься у регіонах.

    Планується, що норми закону, згідно з якими громадяни РФ з 1 лютого 2022 року зможуть відвідувати публічні місця та користуватися транспортом тільки при пред’явленні або QR-коду про щеплення, або документа, який підтверджує, що людина перехворіла на коронавірус, або медичного відведення від вакцинації, діятимуть до 1 червня 2022 року. При цьому заступник голови уряду РФ заявила, що сертифікат, який підтверджує вакцинацію від коронавірусу, повинен стати таким же важливим документом у житті наших громадян, як паспорт.

    У РПЦ думка віцепрем’єра викликала критику. «Боротьба йде не за вакцинацію, а за кодифікацію. Колись будемо через двері в парадній ходити цифровою перепусткою. І вакцина тут ні до чого», – зауважив у своєму Тelegram-каналі заступник управління справами Московської патріархії єпископ Сава (Тутунов).

    «QR-код — це насамперед технологія поголовного контролю та можливості всеосяжних обмежень. QR-код, якщо його використання не обмежиться тимчасовим санітарним завданням, стане технологією контролю та обмеження в руках політичних та надполітичних акторів, а також великих корпорацій-екосистем. QR-код як технологія контролю забезпечує широкий доступ тих, хто контролюватиме базу даних відгуків на сканування кодів, до інформації про людей, про їх рішення, переваги. Це дозволяє в перспективі збирати великі дані про буквально кожен крок людини. Технологія контролю підвищує можливості моделювання суспільної поведінки. QR-код як технологія обмеження істотно розширює можливості нав’язування людям поведінки чи заборони їм тих чи інших дій. Власне, ми чудово бачимо її дію під час вакцинації: не хочете вакцинуватися — відключимо майже від усього», – написав єпископ РПЦ.

    Позицію Тутунова не поділяє інший єрарх РПЦ. Глава Відділу зовнішніх церковних зв’язків митрополит Іларіон (Алфєєв) в ефірі телеканалу «Росія 24» закликав запровадити в Росії не лише QR-коди, а й штрафи за їхню відсутність при появі у місцях масового скупчення людей.

    «Чим швидше Росія прийде до карантинних заходів проти пандемії коронавірусу з QR-кодами та штрафами за їхню відсутність, тим краще. Режим QR-кодів – це режим, який себе виправдав у багатьох країнах, і у нас у тих регіонах, де він застосовувався і застосовується», – запевнив Алфєєв. Водночас він обмовився, що «не вважає, що вакцинація має бути обов’язковою». Проте невакциновані громадяни мають або перебувати вдома, або «для таких людей має бути запроваджений спеціальний режим». «Ми самі винні в тому, що зараз відбувається», – наголосив митрополит РПЦ. «Що стосується поширення хибної інформації про вакцинацію та коронавірус – це, звичайно, сумне явище нашого часу. Я сподіваюся, що ті, хто розповсюджує неправдиву інформацію, понесуть за це відповідне покарання», – додав Іларіон.

    Нагадаємо, у червні глава Синодального відділу із взаємин церкви із суспільством та ЗМІ Владімір Легойда стверджував, що «церква не може вводити QR-коди для відвідування храмів». Він також зазначав, що у всіх храмах РПЦ «дотримуються всіх запобіжних заходів».

    За даними Робочої групи при патріарху Московському Кірілу з координації діяльності церковних установ в умовах поширення коронавірусної інфекції, лише за перші 15 днів листопада в РПЦ від коронавірусу та його наслідків померло 18 кліриків. Станом на 6 жовтня у РПЦ було зареєстровано 200 смертей від коронавірусної інфекції серед духовенства Москви та єпархій, а також насельників різних монастирів країни. Число перехворілих становило понад 6 тис. осіб.

    На цьому тлі  віцегубернатор Свердловської області Павел Креков 9 листопада повідомив, що влада регіону рекомендує культовим установам ввести вхід за QR-кодами, проте змушувати нікого не стануть, і конфесії прийматимуть рішення самостійно. У Єкатеринбурзькій єпархії РПЦ відразу зауважили, що не планують перевіряти QR-коди у віруючих, які відвідують богослужіння. Голова Духовного управління мусульман області Артур Мухутдінов заявив, що багато членів громади згодні з введенням QR-кодів, але рішення поки не прийнято. «Ми орієнтуємось на головну організацію – Духовне управління мусульман РФ. Щодня відбуваються якісь оновлення, бо ситуація важка, ми бачимо це за тим, як у нас відбувається похоронне відспівування. Ситуація складна, але питання в іншому: у нас у мечеті по п’ятничних богослужіннях велика кількість людей, багато хто молиться на вулиці. Якщо ми введемо QR-коди в мечетях, хто перевірятиме тих, хто молиться на вулиці?» – сказав уральський імам-мухтасіб. У Духовному управлінні мусульман Росії (ДУМ РФ) вважають, що регіональні організації повинні самостійно приймати рішення про введення в мечетях QR-кодів залежно від епідемічної ситуації та вимог влади, повідомив перший заступник голови ДУМ РФ Дамір Мухетдінов.

    Не виключили використання QR-коду і в синагогах, «якщо це допоможе захистити від поширення вірусу» у Федерації єврейських релігійних громад Росії (ФЄГР). «Для нас пріоритетом є насамперед здоров’я парафіян, і якщо ми зрозуміємо, що вжитих на даний момент заходів недостатньо, то ми вдаватимемося до найсуворіших способів збереження безпеки, у тому числі і до QR-кодів», – запевнив президент ФЄГР Алєксандр Борода.

    За матеріалами: www.ng.ru

    Найсвіжіше

    Популярне