П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Пропагандисти РПЦвУ не можуть вигадати нічого нового, окрім старих побрехеньок про «анафему» на Філарета

    У зв’язку з тим, що у Православній Церкві України нещодавно святкували дванадцяту річницю єпископської хіротонії предстоятеля ПЦУ митрополита Київського і всієї України Епіфанія у Московському патріархаті згадали про свої старі побрехеньки щодо його особи.

    Зокрема пропагандисти РПЦвУ зазначили, що митрополит Епіфаній не є єпископом, бо у червні 2019 року патріарх Філарет сказав, що якщо «Вселенський патріарх зняв з мене анафему у 2018 році, то весь єпископат – недійсний».

    Ця інформація є лише напівправдою. Філарет дійсно казав такі слова, проте Вселенський патріарх не «знімав анафеми», а у 2018 році визнав анафему такою, яка від початку не була дійсною. Тобто ще від початку накладання цієї анафеми на Філарета, вона немала жодної канонічної сили, бо була накладена через політичні чинники.

    «Прийняти та розглянути прохання про апеляцію від Філарета Денисенка, Макарія Малетича та їх послідовників, які опинилися у схизмі не з догматичних причин», – йшлось у пресрелізі рішення Вселенського патріархату опублікованих 11 жовтня 2018 року.

    Отже, якщо ж хтось був осуджений незаконно і не згідно канонічних норм – то наслідком задоволення апеляції може бути лише визнання того, що рішення про осудження були не дійсними від початку.

    Таким чином всі анафеми Моспатріархату на Філарета були від початку не дійсними, а сам Філарет – ніколи не був позбавленим сану і залишався архієреєм, з усіма відповідними наслідками. Всі звершені ним хіротонії єпископів, в тому числі і над Епіфанієм також є дійними й канонічними.

    Додамо, що і сам Філарет не визнавав московської  анафеми: «Анафему не тільки я не визнав, але і український народ не визнав і тому я поставив велику кількість єпископів». Філарет також зазначив, що анафема недійсна із самого початку.

    Найсвіжіше

    Популярне