Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Добрі справи є свідченням живої віри, – предстоятель ПЦУ

    Предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній під час своєї проповіді у Михайлівському соборі, звернув увагу на віру і добрі справи. Людина не зможе досягнути спасіння тільки одними добрими справами, а має залучитись підтримкою від Бога.

    Він нагадав, що перші люди, Адам і Єва, спілкувалися з Богом «лицем до лиця».

    «Вони безпосередньо від Творця пізнавали Його волю, щоби виконувати її. Навіть після гріхопадіння ми бачимо, що грішники, такі як Каїн, розмовляють з Богом. Але в міру примноження гріхів та віддалення людства від Господа таке пряме спілкування ставало все важчим – не тому, що Бог відвернувся від Свого творіння, від людини, але тому, що людина ніби огрубіла, оглухла і осліпла до пізнання Бога. Гріх не лише утворив прірву між людством і Творцем, але й постійно поглиблював та розширював її. Саме тому виникла необхідність у законі як певному посереднику. Писаний закон і похідні від нього правила дозволили навіть тим, хто не має безпосереднього спілкування з Богом, пізнати Його волю, а пізнавши – виконувати її», – сказав митрополит Епіфаній.

    Він зауважив, що досягнення спасіння і звільнення від влади гріха неможливе без Господа Ісуса Христа чи поза Ним.

    «Скільки би людина не зробила добрих справ, вона не може завдяки ним одним досягти спасіння, бо гріхи будуть все одно тяжіти над нею і звільнити, очистити від них може лише Господь. Закон Божий містить істину, тому його треба вивчати, пізнавати і виконувати, але водночас пам’ятати, що цінність його не в ньому самому, а в тому, що він спрямовує нас до життя у Христі».

    Це життя у Христі є не людська заслуга чи винагорода за працю, але дар любові Божої, який кожна людина може прийняти через віру. «Однак це не означає, що добрі діла не мають ніякого значення – навпаки, вони якраз є свідченням віри правдивої, живої, а не формальної, лише задекларованої, але не наповненої змістом», – підкреслив предстоятель ПЦУ.

    «Тож хочу побажати усім нам, дорогі брати і сестри, щоби краще пізнання заповідей закону Божого приводило нас до їхнього виконання, щоби через це наша віра в Господа Ісуса Христа зміцнювалася та виявлялася у плодах добрих справ у житті нинішньому, а у вічності – привела нас до Царства Небесного», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Нагадаємо, Митрополит Епіфаній обговорив з послом Ізраїлю питання співпраці. Також він духовно підтримав Гіулі Аласанію, матір Міхеіла Саакашвілі.

    Найсвіжіше

    Популярне