П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Моспатріарх Кіріл звинуватив нетрадиційну орієнтацію у формуванні “гнилого” лексикону молоді і журналістів

    Очільник Російської православної церкви патріарх Кіріл (Гундяєв) розкритикував лексикон сучасної молоді та представників засобів масової інформації під час дистанційного виступу на Міжнародному з’їзді вчителів та викладачів російської словесності з нагоди 200-річчя Федора Достоєвського 11 листопада 2021 року.

    Примітно, що походження, за його словами, “гнилого слова” походить від нетрадиційної орієнтації.

    Російський першоєрарх вважає, що мовні зміни не є випадковими і викликані закордонним впливом у сфері народної моралі. Так було і за Петра І, і після революції 1917 року. Саме революція, на думку Моспатріарха Кіріла (Гундяєва) стала тією подією, після якої російську мову наповнили блатні жаргонізми, пише “Независимая газета”.

    Примітно, що самого патріарха не так давно самого було обвинувачено у використання понять, які характерні для кримінального середовища. Богослов і блогер протодиякон Андрєй Кураєв помітив, що у проповіді від 27 вересня очільник РПЦ промовив: “Христос був опущений до самого низу людиною”. Кураєв натякнув, що сказані Моспатріархом слова співзвучні з “гнилим” в’язничним терміном. Втім, цей курйоз можна трактувати і так, що в стихії сучасної російської мови навіть промови патріарха Кіріла (Гундяєва) набувають двозначний відтінок.

    У промові від 11 листопада очільник РПЦ заявив і про духовні загрози, які нависли над російською мовою.

    “Одна з них – це нездорова мода на бездумне калькування іноземних висловів і навіть цілих синтаксичних конструкцій. Це особливо помітно проявляється в масовій культурі і в молодіжній мові, де рясніють вульгаризми, запозичення з іноземної мови, здебільшого з англійської. На жаль, подібну сумну картину доводиться спостерігати в засобах масової інформації”, – зауважив патріарх Кіріл (Гундяєв) і поспішив вказати причини “гниття” російської мови.

    “Якщо в ЗМІ йде послідовне насадження чужих цінностей і культурних парадигм, якщо дедалі більше поширення отримують нетрадиційні для нашої культури образи, моделі мовної поведінки, все призводить до розмивання основ національної самосвідомості”, – сказав він.

    “Все через нетрадиційну духовну орієнтацію журналістів. А як же ж інакше?”, – підсумували проповідь Моспатріарха Кіріла в “Независимой газете”.

    Найсвіжіше

    Популярне