Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Парламент Латвії заборонив “колорадки” – георгіївські стрічки

    Латвійський Сейм у четвер, 11 листопада, затвердив поправки до законів про збори, ходи та пікети та про безпеку публічних розважальних та святкових заходів, які забороняють використання “колорадок” – георгіївських стрічок – на публічних розважальних та святкових заходах, зборах, ходах та пікетах.

    До третього читання поправок депутат Ніколай Кабанов подав пропозицію виключити із заборони використання георгіївської стрічки під час пам’ятних заходів у місцях військових поховань та біля пам’ятників загиблим на війні, у рамках реконструкції військових подій, а також на заходах за участю іноземних дипломатів, повідомляє Delfi.

    Проте комісія Сейму з прав людини та громадських справ, вислухавши представників Міністерства закордонних справ, Служби державної безпеки, Державної поліції та інших відомств, цю пропозицію відхилила. Також пропозиція Кабанова була відхилена сьогодні на засіданні Сейму.

    Раніше голова комісії Cейму з прав людини Артус Кайміньш заявив, що, беручи до уваги експансію Росії в Україні та тоталітарну ідеологію Росії щодо республік колишнього СССР, Латвія має підстави бачити достатню загрозу своєму демократичному устрою та безпеці. “Заборона георгіївської стрічки обмежить такі ідеологічні прояви. Ми маємо продемонструвати, що ми проти використання цих стрічок на публічних заходах”, – сказав Кайміньш, додавши, що не сприймає цінності, які символізує ця стрічка, так само, як цінності піратського прапора.

    На даний час закон про безпеку громадських розважальних та святкових заходів та закон про збори, ходи та пікети забороняє використання, у тому числі у стилізованій формі, прапорів, гербів та гімнів колишнього СССР, його республік та нацистської Німеччини, нацистських свастик, знаків СС та совєтських символів – серпа і молота з п’ятикутною зіркою, за винятком випадків, коли мета їх використання не пов’язана з прославленням тоталітарних режимів або виправданням скоєних злочинів.

    Найсвіжіше

    Популярне