Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит РПЦ поскаржився, що на ринок ходить більше людей, аніж до храму

    Архієрей Російської православної церкви митрополит Меркурій (Іванов) у своїй проповіді 4 листопада 2021 року поскаржився на те, що того дня більше росіян відвідали ринок, аніж храм Московського патріархату.

    За словами єрарха, у той час, коли влада ввела короткочасний локдаун, щоб знизити рівень захворюваності на ковід, люди не перестали купувати продукти на ринках, але до храмів йти бояться.

    “Ми настільки обтяжені служінням самим собі, що не здатні знайти в собі сили для близьких, і тим більше – для батьківщини. А якщо навіть і збираємось зробити щось благе, то поруч з цим часто немає місця ані для Бога, ані для Пречистої Богоматері. Взяти сьогоднішній приклад, день вихідний, а храм – напівпорожній. Що це – страх заразитись, чи щось інше? Якби так, ми б не спостерігали велику кількість людей сьогодні ж на ринку, що знаходиться по сусідству”, – цитує “Ахилла” уривок проповіді священнослужителя.

    “В найтяжчі часи гонінь на церкву храми були переповнені: люди не боялись ув’язнення, навіть смерті. Йшли з єдиною вірою, і тому були єдиним народом; тому ті випробування, які випали на долю нашої держави народ і здолав. А якщо зараз подібні випробування випадуть на нашу долю? Навряд в народі віднайдуться сили, щоб все подолати”, – зауважив він.

    Втім, митрополит Меркурій (Іванов) не зважає на той факт, що харчування багатьох росіян цілковито залежить від відвідування ринків та продуктових магазинів. А от помолитись, істинно віруючий росіянин може й вдома. З іншого боку, і “турботливого” архієрея зрозуміти можна, адже молитва вдома, навіть якщо вона звершується з глибокою вірою в серці, не здатна примножити статки церковних єрархів. І саме цей факт, імовірно, найбільше дратує митрополита Меркурія (Іванова).

    Найсвіжіше

    Популярне