П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Україна і Туреччина спільно протистоятимуть совєтсько-російській історичній пропаганді, – український дипломат

    Історія українсько-турецьких відносин протягом довгого періоду викладалася під впливом совєтсько-російських наративів. Таку думку у коментарі “Укрінформу” висловив Надзвичайний та Повноважний Посол України в Туреччині Василь Боднар.

    Дипломат запевнив, що віднині одним з напрямків культурної дипломатії в Туреччині буде робота в архівах, вивчення оригіналів документів, відкриття нових сторінок історичної взаємодії, спростовування існуючих викривлень.

    “Нещодавно міністри закордонних справ України й Туреччини Дмитро Кулеба і Мевлют Чавушоглу домовилися про створення двосторонньої комісії істориків та науковців, які будуть займатися спільною історією, в т.ч. базуючись на архівах, які є в наших країнах. Потрібно вивчити оригінали документів та відкривати невідомі сторінки нашої спільної історії, спростовувати стереотипи чи викривлення”, – розповів Василь Боднар.

    Як приклад успіху такої співпраці, дипломат пригадав віднайдений раніше у турецьких архівах оригінал Брест-Литовського мирного договору.

    “Південний напрямок зовнішньої політики та загалом взаємодія з півднем традиційно була важливою для України, але історія цього виміру поки не до кінця розкрита та описана, тому маємо багато чого вивчати. Туреччина готова до співпраці у цьому напрямку”, – розповів він.

    На додачу, посол зауважив, що наступним важливим напрямком роботи в культурній дипломатії лишатиметься мовне питання.

    “Мовний трек став загальнодержавним, і ми зацікавлені у співпраці з Асоціацією турецької мови, зокрема у питанні використання топонімів та правильної їх транслітерації, використання сучасної української мови при перекладі, взаємодії у лінгвістичних питаннях”, – підсумував Василь Боднар.

    Найсвіжіше

    Популярне