Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Завтра у ПЦУ молитимуться за всіх спочилих воїнів – захисників України і за всіх померлих християн

    6 листопада у православних храмах звершуватимуть поминальні заупокійні богослужіння, адже в цей день відзначають Димитрівську поминальна суботу. Також служитиметься загальна Панахида. За традицією, Димитрівська поминальна субота є батьківською, тобто ми молимося за своїх спочилих рідних та близьких, хто відійшов із цього земного життя. У храмах ПЦУ будуть молитись за всіх військовослужбовців, що загинули на російсько-українській війні.

    Про це нагадують у ПЦУ.

    Димитрівською вона називається тому, що припадає напередодні вшанування пам’яті великомученика Димитрія Солунського (8 листопада). Він був людиною військовою, комендантом грецького міста Солунь, і в 306 році був страчений за сповідання християнства. Вважався покровителем воїнів, тож спершу Церква у Димитрівську поминальну суботу згадувала всіх воїнів, що загинули за віру і Батьківщину, а також всіх померлих раптовою смертю. Згодом стали творити пам’ять і за спочилих батьків, і за всіх одвіку спочилих християн.

    «Завтра, в Димитрівську поминальну суботу, ми будемо у молитві просити Бога за померлих батьків і рідних, братів і сестер, за всіх полеглих воїнів та безвинно вбитих – не лише в далекі часи, а й у теперішні. Проситимемо прощення їхніх гріхів і дарування їм Царства Небесного, де немає ні недуги, ні журби, ні зітхання, а є життя безкінечне. Спочилі вже не можуть каятися і просити прощення, зате ми можемо допомогти їм, молячи Бога за них», – зазначили в ПЦУ.

    У цей день прийнято також подавати записки з іменами спочилих рідних та близьких, які зачитуються священнослужителями під час заупокійного богослужіння. Також вірні приносять до храму поживу для потреб парафії та нужденних, чинять діла милосердя.

    «Тож поки маємо час і можливість молитися за померлих, будемо виконувати свій обов’язок і надіятися, що Всемилостивий Господь почує наші молитви і простить їм провини їхні, вільні й невільні», – підсумували в Православній Церкві України.

    Найсвіжіше

    Популярне