П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Як це було: Тридцять років з дня інтронізації Вселенського патріарха. Відеоархів

    Майже два тижні тому, 22 жовтня, православний світ відзначив 30-ту річницю обрання Вселенського патріарха Варфоломія на Константинопольський патріарший престол.

    Сьогодні, 2 листопада, не менш важливий день, адже виповнюється 30 років з дня інтронізації (сходження на престол) Вселенського патріарха, яка відбулася у переповненій Патріаршій церкві, на Фанарі, у святковій атмосфері, повідомляє orthodoxtimes.com

    «…Ми звертаємося з усією любов’ю та прихильністю до нашої пастви тут, і в цей момент ми укладаємо завіт у Господі. Ми без вагань заявляємо, що ми, пастирі, готові пожертвувати душею за овець».

    Цей уривок із Промови Вселенського патріарха в день його інтронізації, 2 листопада 1991 року, є одним із його ключових промов, які здійснилися за 30 років його Патріархату. Вселенський патріарх не тільки словом, але і своїми справами показав, що він разом із паствою і є добрим працівником у винограднику Божому. Саме він увійшов в українську історію, як той, хто зцілив розкол українського православ’я, що тривав з моменту постання Незалежності України.

    Своїми новаторськими ініціативами та різноманітною діяльністю Вселенський патріарх зумів стати постаттю міжнародного авторитету та підвищити роль Вселенського Патріархату. Але перш за все, рішуче він йшов і продовжує йти шляхом, який описав у день, коли 30 років тому взяв управління Матері-Церкви: «…приймаємо з рук блаженного і великого патріарха Димитрія I хрест Андрія Первозванного, у продовження сходження на Місце Черепа, у розп’яття Господа нашого та Розп’ятої Церкви, у збереження світла Воскресіння».

    Найсвіжіше

    Популярне