П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли про свята й пам’ятні дні листопада

    Місяць, що завершує календарну осінь, сповнений важливими і пам’ятними датами. Кого православні вшановуватимуть у листопаді – розповіли в ПЦУ.

    Цьогоріч на 6 листопада припадає Димитрівська поминальна субота, яка зветься ще «батьківською». За богослужінням ми молитимемося не лише за своїх спочилих рідних, а й за всіх православних християн, що відійшли з цього земного життя. Пам’ять святого великомученика Димитрія Солунського, на честь якого названа ця поминальна субота, вшановуватимемо традиційно 8 листопада.

    Вже наступного дня, 9 листопада, у молитві прославляємо преподобного Нестора Літописця, першого українського церковного історика. Працею його життя стала «Повість минулих літ», яка вважається початком писемної української мови. Тож недарма державне свято – День української писемності та мови – ми відзначаємо саме в день пам’яті преподобного.

    Також вшановуватимемо пам’ять безсрібників і чудотворців Косми та Даміана (14 листопада), в той же день молитимемося і за всіх дітей-сиріт (друга неділя листопада). 21 числа відзначатимемо Собор архістратига Божого Михаїла та інших небесних сил безплотних, а також знаменне для українського народу державне свято – День Гідності та Свободи.

    У суботу, 27 листопада, наша Церква звершуватиме всеукраїнське поминання всіх, в Україні голодом заморених. Цього року виповнюються 100-ті роковини від початку масового штучного голоду 1921-1923 років та 75-ті роковини від початку масового штучного голоду 1946-1947 років.

    28 листопада розпочинається сорокаденний Різдвяний піст (Пилипівка), який готує нас до зустрічі визначної події Різдва Господа нашого Ісуса Христа.

    “Тож нехай цей місяць, що розпочинається так символічно в перший день тижня, дарує вашим серцям тепло і надію, щоби гідно пройти цей відрізок часу, надихаючись добрими прикладами й настановами святих угодників Божих. Слава Ісусу Христу!” – закликає Православна Церква України.

    Найсвіжіше

    Популярне