П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх Варфоломій розпочинає візит до США і зустрінеться з президентом Байденом

    Під час 12-денного візиту до США, що починається у суботу, 23 жовтня, духовний лідер 200 мільйонів православних християн світу порушить релігійні, політичні та екологічні питання.

    Очікується, що Вселенський патріарх Варфоломій у свій далеко не перший візит до США, спробує вирішити проблеми, починаючи від незавершеної перебудови американської Церкви до статусу своєї Церкви на його батьківщині, в Туреччині, повідомляє ABCnews.

    Титул Варфоломія, патріарх Константинополя, відображає давню імперську назву міста, що тепер відоме як Стамбул у країні, де православні християни, переважно етнічно греки, становлять невелику меншість.

    Архієпископ Елпідофор з православної архієпархії Америки сказав, що патріарх, як очікується, поновить заклики до відновлення школи богослів’я, закритої турецьким урядом 50 років тому.

    «Релігійна свобода в Туреччині є життєво важливою для Вселенського патріархату в Туреччині», – сказав Елпідофор.

    Варфоломій отримає почесний диплом Університету Нотр-Дам 28 жовтня на заході, що висвітлює зусилля щодо поліпшення православно-католицьких зв’язків, через століття після того, як обидві Церкви рішуче розірвали відносини у 1054 р. на тлі суперечок щодо теології та папських претензій на верховенство.

    Виправлення цього розриву “було давнім зобов’язанням патріарха”, сказав преподобний Алексіс Торранс, професор візантійського богослов’я в Нотр-Дамі та православний священик. Збори також включатимуть доповідь про охорону навколишнього середовища, підкреслюючи репутацію Варфоломія як «зеленого патріарха».

    Патріарх вважається першим серед рівних у православній єрархії, що надає йому видатності, але не влади католицького папи.

    Так само, як його вплив обмежений у Туреччині, він також обмежений у православному співтоваристві, корінням якого є Східна Європа та Близький Схід із світовою діаспорою. Великі частини причастя знаходяться в національних церквах, які управляються незалежно, при цьому Вселенський патріарх має лише символічне значення, хоча він безпосередньо контролює грецьку православну та деякі інші юрисдикції.

    Для Вселенського патріарха, який має у своєму розпорядженні переважно інструменти “м’якою сили”, такі як дипломатія, великий резонанс його візиту до США має символічну цінність для Варфоломія, сказав Ендрю Уолш, заступник директора Грінбергського центру вивчення релігії в суспільному житті.

    Це “продемонструє, що він поважний лідер”, – сказав Уолш, мирянин, який давно писав про сучасні проблеми православ’я. “Для нього корисно і бажано продемонструвати, що президенти Сполучених Штатів говорить з ним”.

    У найближчі дні Варфоломій має зустрітися з Байденом та іншими вищими чиновниками США, хоча точний час не повідомляється.

    Варфоломій також проведе урочисте відкриття у православній церкві Святого Миколая та Національній святині в Нью-Йорку, побудованій на заміну храму, зруйнованого під час нападу 11 вересня, та для вшанування пам’яті вбитих у Всесвітньому торговому центрі.

    Варфоломій також зустрінеться з керівниками православної архієпархії Америки та різними іншими релігійними лідерами.

    Американський єврейський комітет відзначить Варфоломія нагородою “За людську гідність” за його екологічну та міжконфесійну діяльність.

    “Він не тільки “зелений патріарх”, а й патріарх, який сприяє діалогу”, – сказав Елпідофор.

    Найсвіжіше

    Популярне