Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    РНБО затвердила глосарій термінів, які варто використовувати під час протидії російській пропаганді

    Рада національної безпеки і оборони України затвердила глосарій (словник) назв, термінів та словосполучень, які рекомендовано використовувати у зв’язку з тимчасовою окупацією Російською Федерацією Автономної Республіки Крим, м. Севастополь і окремих районів Донецької та Луганської областей.

    Документ оприлюднено на сайті відомства.

    У передмові до глосарію зазначено, що реалізація Російською Федерацією агресивних зовнішньополітичних цілей, спрямованих проти України, має системний та комплексний характер, зокрема в інформаційній сфері.

    При цьому, з метою деструктивного інформаційного впливу, маніпуляцій суспільною думкою російські спецслужби інфільтрують в український і світовий інформаційний простір назви, терміни та словосполучення, за допомогою яких намагаються легітимізувати псевдодержавні утворення на Сході України, спробу анексії Криму, просувати російські пропагандистські стратегії.

    Саме така ситуація й викликала гостру потребу у розробленні і впровадженні такого глосарію, який було підготовлено Апаратом РНБО України та Центром протидії дезінформації у співпраці з Національною академією наук України, Офісом Президента України, Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим, Міністерством оборони України, Міністерством закордонних справ України, Міністерством культури та інформаційної політики України, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, Міністерством внутрішніх справ України, Офісом Генерального прокурора, Службою безпеки України, Службою зовнішньої розвідки України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України та Державною прикордонною службою України.

    Глосарій (словник) містить п’ять розділів: Загальна термінологія; Тимчасово окуповані Автономна Республіка Крим та м. Севастополь; АТО/ООС в ОРДЛО; Термінологія, пов’язана з пропагандою та політикою історичної пам’яті; Термінологія щодо іноземних країн.

    У Раді нацбезпеки рекомендували використовувати глосарій органам державної влади та місцевого самоврядування, дипломатичним представництвам України, засобам масової інформації та організаціям громадського сектору.

    З документом можна ознайомитись за посиланням.

    Найсвіжіше

    Популярне