Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    Блокування на межі з терактом: Бойовики роблять все можливе для зриву місії ОБСЄ на Донбасі

    Робота спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в окупованих районах Донецької області фактично заблокована прокремлівськими псевдореспубліками. Таку ситуацію варто розцінювати як логічне продовження попередніх дій Кремля, адже у вересні РФ закрила місію ОБСЄ на неконтрольованій ділянці українського кордону, очевидно, щоб мати безперешкодний і безконтрольний доступ та перекидати на Донбас своїх найманців і зброю для терористів. Росія продовжує тиснути на спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на Донбасі та перешкоджає її роботі для того, щоб її дискредитувати, домогтися порушення Мінських угод і фактично продовжити конфлікт на Донбасі.

    Як пише Укрінформ, проблеми з забезпеченням нормальної роботи моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі виникали фактично з початку її діяльності, адже доступ спостерігачів на територію, що контролюється сепаратистами, регулярно обмежувався. Ще наприкінці вересня ситуація стала ускладнюватися через те, що мандат місії спостерігачів ОБСЄ на кордоні Росії та України у пунктах пропуску «Гуково» й «Донецьк» Москва вирішила не продовжувати – й у жовтні спостереження було припинене. Але цього Кремлеві, мабуть, виявилося замало і підконтрольні терористичні формування пішли далі, влаштувавши вже відоме «шоу» та фактично заблокувавши роботу ОБСЄ у самопроголошеній «ДНР». До таких дій, за версією окупантів, призвело затримання українськими бійцями в районі ділянки розведення біля Золотого Луганської області ворожого розвідника, громадянина Росії, який воював у структурах так званої «ЛНР».

    Фото ukrinform.ua

    Сталося це ще 13 жовтня, коли російський найманець здійснював розвідувальну діяльність проти України, прикриваючись нібито «роботою» з розмінування та використовуючи символіку Спільного центру з контролю та координації. Затриманий не належав і не міг належати до цього центру, який був створений ще в 2014 році за умовами Мінського формату і його сторонами стали Україна, Росія та ОБСЄ як посередник. Після того, як у 2017 році російська сторона припинила свою участь, Спільний центр фактично залишається дисфункціональним. Тож Москва вирішила використати затримання українськими силами одного з бойовиків «ЛНР» для дискредитації ОБСЄ та блокування спостережної місії на окупованій території, відмовляючись від будь-яких гарантій безпеки та, за традицією, звинувачуючи Україну в розгортанні й підтриманні військового конфлікту.

    Фото ukrinform.ua

    Експерти розглядають як варіант створення РФ штучної, підконтрольної проблеми, «вирішення» якої Кремль зможе продемонструвати, наприклад, на переговорах міністрів закордонних справ в Нормандському форматі, які плануються найближчим часом. Чи це справді так, чи російська сторона просто вдається до провокативних дій щодо ОБСЄ як міжнародної інституції – буде зрозумілим найближчим часом.

    Очевидно, що Кремль робить усе можливе для зриву роботи та делегітимізації ОБСЄ на Донбасі. Це можна розцінювати й як елементарну помсту за небажання визнати нещодавні російські вибори до Держдуми. Як відомо, ОБСЄ відмовилася від спостереження за цим «волевиявленням», і в Москві голосно заявили, що й самі можуть «навчити демократії» кого завгодно. Путін прагне підірвати авторитет однієї з небагатьох незалежних міжнародних організацій, яка послідовно, маючи реальні докази, заявляє про причетність Росії до збройного конфлікту на Донбасі.

    Фото ukrinform.ua

    Дії Росії з перешкоджання діяльності місії ОБСЄ на окупованій території України є неприпустимими, заявили в українському Міністерстві закордонних справ та закликали РФ до неухильного виконання своїх зобов’язань. Серед вимог – припинити провокації проти міжнародних спостерігачів місії ОБСЄ, розблокувати їхнє пересування, забезпечити безперешкодний доступ на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, гарантувати безпеку. Україна також посилює взаємодію з міжнародними партнерами для відновлення роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

    Фото ukrinform.ua

    Представник України в ТКГ Сергій Гармаш на своїй сторінці в Facebook, коментуючи ситуацію, звертає увагу на тому, що Москва не порушує питання звільнення російського громадянина, затриманого на місці злочину – за неї це чомусь роблять кремлівські донбаські маріонетки. До того ж, роблять у неприпустимий спосіб – з блокуванням роботи міжнародної місії, яку супроводжують показною істерією. Це ще раз підтверджує те, що в ОРДЛО просто використовують затримання бойовика, як привід для демонстрації свого значення, а вірніше – свого бачення, як самостійного політичного суб’єкта, нібито незалежного від Москви, позиціонуючи терористичні угрупування на рівні з ОБСЄ «партнером» процесу. Та й привід – щонайменше нелогічний, адже «прив’язка» до ОБСЄ та вимога до міжнародної місії вплинути на Україну не має жодної перспективи. Спостережна місія ОБСЄ здійснює моніторингову діяльність, спостерігає та фіксує події, а не впливає та не бере участі в них. Тому вимагати й очікувати хоч якогось впливу на дії української сторони з боку ОБСЄ – просто нелогічно. Головна мета цього неприпустимого «дійства» і для Кремля, і для так званих «ДНР», «ЛНР» – ще раз спробувати надати політичного визнання псевдореспублікам. Саме заради такого результату старається Кремль, просовуючи терористів до Мінського процесу та постійно тримаючи в напрузі й загострюючи війну на Донбасі.

    Фото ukrinform.ua

    Росія не вперше намагається легітимізувати своїх маріонеток, пропонуючи залучити представників терористичних «ДНР» та «ЛНР» до переговорного процесу на найвищих міжнародних майданчиках. Фактично Москва прагне таким чином замінити процес врегулювання міжнародного збройного конфлікту на Донбасі в Нормандському форматі «дискусією між здоровими силами в Україні та представниками республік «ДНР» і «ЛНР». Очевидно, і нинішня ситуація з блокуванням місії ОБСЄ теж належить до цього «логічного» ланцюжка. Щоправда, усі попередні спроби легітимізувати незаконні терористичні формування були невдалими і лише підкреслювали відверте нехтування Кремлем норм міжнародного права. Та Путіну, для якого політика державного тероризму стала основою підтримки режиму, вже, очевидно, байдуже, адже Росія втратила будь-які обриси цивілізованості й почала використовувати терористичні інструменти для захоплення цілих сусідніх регіонів. Загрози, захоплення, залякування і тортури є стандартною практикою спецслужб РФ з фізичного і морального впливу, спробами тиску на Україну з метою виторговування обміну на щось «важливе» для РФ.

    Фото ukrinform.ua

    Варто, мабуть, ще раз нагадати, що у підсумковому документі саміту в Нормандському форматі в Парижі в грудні 2019 році був зафіксований обов’язок гарантувати безпечну роботу і повний доступ СММ ОБСЄ на всій території України. Це означає, що Росія несе пряму відповідальність за блокування роботи СММ ОБСЄ в окупованих районах Донецької області. Ситуація з блокуванням роботи спостерігачів ОБСЄ ще раз демонструє очевидне та зухвале порушення домовленостей Паризького саміту РФ, до того ж – як сили, яка повністю контролює ситуацію на окупованій території. Тому і відповідальність за скоєне теж повністю лежить на Кремлеві.

    Автор Тарас Попович 

    * Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства

    Найсвіжіше

    Популярне