Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    190 років тому Московський патріархат захопив Почаївську лавру

    190 років тому, після окупації Західної України Російською імперією за указом царя Миколи І Почаївська лавра вперше опинилась у користуванні церкви Московського патріархату, який і сьогодні використовує обитель для просування ідеології “русского міра” на території України.

    Про це йдеться в матеріалі видання “За Збручем”.

    10 жовтня 1831 року архімандрит РПЦ Флавіан звершив освячення збудованого греко-католиками Успенського собору і після цього, за свідченнями істориків, Почаївська лавра стала оплотом русифікації регіону.

    Після указу імператора Ніколая ІІ Кривавого (якого, до слова, в Лаврі вважають святим) з 1905 року тут діяли російські націоналістичні організації “Чорна сотня” та “Союз російського народу”.

    Заснована ж Лавра була у ХІІІ столітті як монастир Київської митрополії Православної церкви Вселенського (Константинопольського) Патріархату, у віданні якої перебувала аж до 1713 (1721) року.

    У цей час обитель отримала більшість свого майна, земель та найбільшу святиню, Почаївську ікону Божої Матері – їх у 1597 році подарувала місцева поміщиця Ганна Гойська, яка у “фундушевому записі” заповіла монастирю дотримуватись “грецького ісповідання”.

    Після цього, за життя преподобного Іова Почаївського, розпочався період розквіту Лаври. Українська церква була неканонічно окупована Москвою аж через століття, а Почаївська лавра – ще пізніше.

    Найбільше ж Почаївська лавра розбудувалась у той час, коли належала до Василіянського чину греко-католицької церкви (1713-1831). Тоді було збудовано Успенський собор та більшість споруд монастиря.

    “За Збручем” нагадує, у 2003 році, за сприяння тодішнього прем’єр-міністра України Віктора Януковича, Почаївська лавра була передана в безоплатну оренду Російській православній церкві в Україні (так званій УПЦ МП) терміном до 2052 року.

    Джерело: “За Збручем”

    Найсвіжіше

    Популярне