П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    «Історія сьогодні – дуже хвора річ»: У Росії скасували виставу про мусульманку, спалену за відмову прийняти православ’я

    Стерлітамакський державний башкирський драматичний театр скасував виставу «Сказ про Кісякбіке», присвячений селянці Кісякбіке Байрясовій, страченій за відмову прийняти православ’я і повернення в іслам.

    Прем’єра вистави відбулася ще 25 вересня на сцені Національного молодіжного театру імені М. Каріма в Уфі. Однак стерлітамакським глядачам його вирішили не показувати, повідомляє Credo.press.

    Керівництво театру пояснило це технічними причинами, але актори опублікували відео, зняте за день до скасування вистави. На ньому колектив театру спілкується з істориком Рамілем Рахімовим, який підкреслює, що приїхав на зустріч на прохання міністра культури Республіки Башкортостан Аміни Шафікової. Рахімов зі сцени пояснює акторам, що історія сьогодні – «дуже хвора річ».

    «Зараз не автомат стріляє, зараз історія стріляє. Потім автомати люди беруть. Ви цього не можете зрозуміти? І винні не ті люди, які автомати взяли, а винні артисти, вчені, які сидять в кабінетах і пишуть нісенітницю», – заявив Рахімов.

    У розмові з трупою він також зазначив, що «людина, відповідальна за цю помилку, вже отримав догану».

    «Якщо ми будемо працювати і мовчати про свою історію, то навіщо ми існуємо?» – запитала одна з актрис. «Ну робіть нормальні п’єси», – відповів Рахімов.

    У міністерстві культури Башкорстостана оперативно прокоментувати скасування вистави не змогли, повідомивши, що нададуть офіційну позицію пізніше. При цьому, за словами художнього керівника Стерлітамакського театру Айдара Заріпова, раніше вистава була узгоджена з міністерством.

    У березні цього року у білоруському місті Гродно заборонили виставу із засудженням фашизму – акторів попередили, що вони можуть бути притягнуті до відповідальності за статтею 130 КК РБ за розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ненависті.

    У Росії вже змінювали сюжет спектаклю «Чиполліно» за книгою Джанні Родарі. 2015-го театр «Співдружність акторів Таганки» викинув звідти революцію, з тих пір постановка так і йде в кастрованому вигляді.

    2019-го глава московського центру культури «Сцена» Анжеліка Пєтрова заборонила показ вистави «#Рябчіковжуй #Новидєржітєсь», поставленого за мотивами повісті Джанні Родарі «Чиполліно».

    Найсвіжіше

    Популярне