Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    У білоруському Гродно заборонили виставу із засудженням фашизму

    Запланована на суботу, 20 березня, вистава «Кадиш» у білоруському місті Гродно не відбудеться.

    Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, акторів Ігара Уланава, Аляксея Станогу, Паліну Левіну, Аксану Машинкову викликали до прокуратури і попередили, що вони можуть бути притягнуті до відповідальності за статтею 130 КК РБ за розпалювання расової, національної, релігійної або іншої соціальної ненависті.

    Кадиш — юдейська поминальна молитва. У виставі розповідається про трагічні долі євреїв під час Другої світової війни і концтаборах, засуджується фашизм. У прокуратурі акторам сказали: «Частина білоруського суспільства пов’язує нинішню владу з нацистами і концентраційними таборами. Подібні порівняння небажані в сьогоднішньому політичному середовищі, неможливо передбачити емоції і реакцію публіки».

    У Росії вже змінювали сюжет спектаклю «Чиполліно» за книгою Джанні Родарі. 2015-го театр «Співдружність акторів Таганки» викинув звідти революцію, з тих пір постановка так і йде в кастрованому вигляді.

    2019-го глава московського центру культури «Сцена» Анжеліка Пєтрова заборонила показ вистави «#Рябчіковжуй #Новидєржітєсь», поставленого за мотивами повісті Джанні Родарі «Чиполліно».

    Найсвіжіше

    Популярне