Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Війни за нерухомість: Студенти та викладачі Забайкалля протестують проти передачі музею “Церква декабристів” у власність РПЦ

    Росіяни продовжують протестувати проти надмірних майнових претензій Російської православної церкви.

    Щойно стало відомо про наміри Моспатріархату добитись отримання у власність будівлі церкви декабристів, що у російському місті Чита, як проти такої ініціативи виступила громадськість.

    Відомо, що музей “Церква декабристів” – це філія Забайкальського краєзнавчого музею імені А.Кузнєцова і розташований у будівлі колишньої Михайло-Архангельської церкви, побудованої у 1776 році на пожертви мешканців міста Чита. Перебуваючи у засланні, тут вінчались декабристи І.Анненков з П.Гебль та Д.Завалішин з А.Смольяніновою. Поруч з церквою поховано дочку Волконскіх – Софію. До 160-річчя повстання декабристів у 1985 році в церкві було відкрито “музей декабристів”.

    Восени 2021 року осередком протесту проти передачі музею Моспатріархату став історико-філологічний факультет Забайкальського державного університету, студенти і викладачі якого написали листа на ім’я губернатора області Алєксандра Осіпова з проханням не передавати будівлю у власність РПЦ.

    “Ініціаторами листа до губернатора виступили студенти другого курсу. Я повністю підтримую цю вимогу. Суперечки навколо будівлі Церкви декабристів точаться давно, і студенти-історики завжди виступали за його збереження, як музею. У РПЦ зараз багато будівель і храмів. З передачею таких пам’яток РПЦ, ми їх втратимо”, – цитує портал “MK.RU” слова доцента кафедри історії історико-філологічного факультету Забайкальського державного університету Віктора Кузнєцова.

    За його словами, лист підписали не лише студенти, а й викладачі вишу.

    Реакція РПЦ на протест на момент публікації не відома.

    Найсвіжіше

    Популярне