Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній та представники інших конфесій провели міжрелігійну молитву за упокоєння душ жертв Бабиного Яру

    В столиці України тривають заходи вшанування пам’яті жертв масових розстрілів у Бабиному Яру.

    29 вересня о 20:30 за київським часом біля пам’ятника киянам і військовополоненим, розстріляним у Бабиному Яру, відбулась міжрелігійна молитва. Її учасниками стали предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній, глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, головний рабин України та Києва Моше Реувен Асман, головний рабин Києва і України громад прогресивного юдаїзму Олександр Духовний та представники інших релігійних організацій і конфесій.

    “Вже традиційно кожного року в кінці вересня ми згадуємо жертв Бабиного Яру. Усіх тих – невинно убитих на цьому місці. Тож промовимо молитву за спокій їхніх душ”, – закликав до спільної молитви Блаженнійший митрополит Епіфаній, після чого промовив слова звернення до Господа з проханням упокоїти душі жертв масових розстрілів.

    Молитву і промову проголосив рабин Моше Реувен Асман.

    “У Бабиному Яру лежать сотні тисяч невинних розстріляних людей. Сьогодні ми молимося за тих невинних, хто лежить тут, і за праведників, які спасали євреїв, ризикуючи своїм життям і своїми родинами. Митрополит Шептицький також ризикував життям, рятуючи єврейських дітей. Таких людей було багато. Треба зробити все, щоб ця трагедія ніколи більше не повторилася. Про це мають говорити дітям у школі. Це має стати нашим святим обов’язком”, – цитує його слова “РІСУ”.

    Своєю чергою, рабин Олександр Духовний пригадав українців, які змогли врятували від смерті його рідних.

    “Мою маму і її молодшу сестру вели на розстріл. Їм вдалося втекти. Їх врятувала українська родина Волинець, яка є серед Праведників народів світу. Це вони подарували і мені життя. Ми тут, щоб не тільки пам’ятати, але й шанувати життя, щоб наша земля була – землею радості і єдності. І найкращим монументом для всіх, хто загинув тут, є вільна, єдина, милосердна і справедлива Україна”, – сказав він.

    Глава УГКЦ патріарх Святослав наголосив у своїй промові, що трагедії, на кшталт Бабиного Яру не мають ніколи більше повторитись у світі.

    “Прислухаймося до наших сердець, України і світу. Від імені УГКЦ висловлюю слова молитовної солідарності єврейському народові, нашим братам, юдейським громадам України висловлюю глибоке співчуття і молитву… Скажімо Україні і світу: “Ніколи більше”, – промовив він.

    Після молитви її учасники та гості заходу провели покладання лампадок і камінців у вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру.

    Повідомляється, що пам’ятні заходи було організовано та проведено Українським інститутом національної пам’яті, Національним історико-меморіальним заповідником “Бабин Яр”, Інститутом історії України Національної академії наук за підтримки Світового Конґресу Українців.

    “РІСУ” нагадує, Бабин Яр – це місце пам’яті, яке стало відомим на весь світ символом нацистських злочинів проти цивільного населення під час Другої світової війни, символом Голокосту.

    29-30 вересня 1941 року нацисти вбили тут майже 34 тисячі киян лише через те, що вони – євреї. Це було одним із найбільших масових вбивств цивільних, вчинене гітлерівцями під час Другої світової війни.

    Під час війни у Бабиному Яру вбивали та ховали не лише євреїв. Упродовж двох років німецької окупації тут розстрілювали і закопували цілі групи людей або окремих осіб, які також вважалися ворогами нацистів. Зокрема, за расовими та політичними мотивами нацисти вбивали також ромів, полонених, пацієнтів психіатричної лікарні, цивільних заручників, українських націоналістів і партизанів.

    Загальну кількість жертв оцінюють приблизно у 100 тисяч людей, переважна більшість з яких були євреями.

    Найсвіжіше

    Популярне