Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Дослідник трагедії Бабиного Яру передав державі унікальні архівні свідчення про Голокост

    29 вересня 2021 року в в Українському кризовому медіацентрі відбулася передача колекції архівних матеріалів і предметів, які розповідають про трагічні дні масових розстрілів гітлерівцями киян у вересні 1941 року.

    Добірку сформував і вивчав науковець єврейського походження Ілля Левітас, який досліджував питання Бабиного Яру і боровся за створення меморіалу ще у совєтський час, коли така діяльність мала чимало ризиків.

    Колекцію було передано до Національного історико-меморіального заповідника “Бабин Яр”, а в урочистому заході взяли участь представники Приватного закладу “Історико-меморіальний музей “Героїзм і Холокост”, Національної академії наук України, Українського інституту національної пам’яті.

    “Україна цьогоріч чи не наймасштабніше за всю історію вшановує пам’ять про трагедію – з середини вересня до середини жовтня тривають заходи, багато з них буде продовжено і далі. Але одним з найважливіших заходів є передача колекції Іллі Левітаса – архівних матеріалів і предметів, пов’язаних з трагедією Бабиного Яру. Свідчення людей, які вижили, і рятівників, а також речі людей, які загинули”, – цитує “Суспільне.Культура” голову УІНП Антона Дробовича.

    За словами очільника УІНП, колекція безцінна і її аналогів не існує в світі, навіть у таких державах, як США та Ізраїль.

    “Передача цієї колекції державі – історичний момент. Це одна з підвалин створення майбутнього українського музею Голокосту і музею, пов’язаного з пам’яттю про Бабин Яр. Це потужна складова оповіді про правду, яка сталася з київськими євреями у Бабиному Яру, а також з іншими категоріями жертв 1941-1943 років”, – підкреслив Антон Дробович.

    Найсвіжіше

    Популярне