Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Після розколу ініційованого РПЦ, її філії в Україні буде важче говорити про свою «українськість» і претендувати на Київ

    Журналіст і політик Віктор Трегубов пояснив, що означатиме для України рішення Синоду РПЦ, прийняті 23-24 вересня про засудження патріарха Вафроломія.

    «У Синоді брав участь митрополит Онуфрій – предстоятель Московського патріархату в Україні. У разі оформлення нового розколу в світовому православ’ї його конфесії буде вже складніше переконувати, що вони – Українська православна церква, оскільки під питанням у цьому словосполученні опиниться все більше слів. Так само як і те, що вони претендують на історичну спадщину давньої Київської митрополії», – пише Трегубов на Ліга.нет.

    Журналіст зазначає, що з іншого боку, після такого жесту з боку Москви слід очікувати нових визнань Православної церкви України з боку світових помісних церков.

    «Якщо Москва сама себе відокремлює, який сенс зважати на її заперечення?», – зауважує Трегубов.

    «Можливо, цей сценарій і не буде втілений в життя. Можливо, Російська православна церква в останній момент виробить якийсь гібридний варіант, не йдучи в розкол повністю і залишаючи можливість співслужіння з іншими церквами. Але поки що все йде до радикального сценарію», – припускає Віктор Трегубов.

    Журналіст також назвав «вистрілом собі в ногу» рішення РПЦ прийняті на Синоді 23-24 вересня і додав, що у Московського патріархату серед Помісних Церков немає підтримки, які б також хотіли піти в розкол.

    Найсвіжіше

    Популярне