П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    РПЦ може загнати себе в ізоляцію, адже її ніхто із Церков не підтримає, – релігієзнавець

    Якщо в Московському патріархаті наважаться в листопаді на соборі осудити Вселенського патріарха, то потраплять в церковну ізоляцію, адже їх жодна Православна Церква в цьому рішенні не буде підтримувати.

    Про це говорить релігієзнавець Дмитро Горєвой на Радіо Свобода.

    «…Москва планує у листопаді 2021 року оголосити патріарха Варфоломія єретиком. Офіційно. За те, що він не поділяє московської інтерпретації устрою церкви. І це буде перший крок. Далі чекатимуть на дії Варфоломія. Це така гра Москви на підвищення ставок. Після відповіді, вони зроблять наступний крок – оголосять Варфоломієві анафему. Причому не напряму піддадуть анафемі – на це у них не вистачить сміливості. Вони, як впродовж останніх 100 років, розіграють таку гібридну схему – скажуть, що своїми діями патріарх Варфоломій сам поставив себе за межі церкви, а РПЦ лишень констатує це. Бо ж анафема – це відлучення від церкви. І вони це подадуть, наче Варфоломій сам себе відлучив. Вони вже так говорили про Льва Толстого, патріарха Філарета, Гліба Якуніна тощо», – каже Горєвой.

    Він додав, що у такому разі Московська патріархія не отримає підтримки від жодної іншої Помісної Церкви.

    «…РПЦ у цьому не підтримає жодна інша автокефальна церква. Якщо ніхто в солідарність з Москвою не розірвав євхаристійного спілкування, то і на оголошення єресі, що безумовно значно серйозніший крок, теж ніхто не піде. Тому вийде, що тільки РПЦ визнає Варфоломія єретиком. А за православними канонами, той, хто молиться з єретиком сам визнається єретиком. Оскільки з Варфоломієм ніхто не буде розривати стосунків та продовжуватиме спілкування, то Москві треба буде згодом визнати єретиками усіх православних єрархів, в тому числі і найвірніших їм сербів. Таким чином Моспатріархія, канонічно заганяє себе у пастку. Бо або слідування канонам та ізоляція, або гібридні стосунки, але в порушення канонів», – підкреслив релігієзнавець.

    Дмитро Горєвой вважає, що в РПЦ все ж таки оберуть гібридні стосунки із порушенням канонів Церкви.

    Патріарх РПЦ Кіріл (Гундяєв) «психологічно не готовий до ізоляції. Це буде хіба що вимушений, останній крок загнаного у глухий кут єрарха. Натомість його вірогідний наступник – Тихон (Шевкунов), охрещений російськими медіями “духівником Путіна”, куди більший ізоляціоніст, і може в майбутньому завести РПЦ у глухий кут», – підсумував релігієзнавець.

    Найсвіжіше

    Популярне