П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Екскурсія до святинь Києва: Паломники ПЦУ із Вінниччини відвідали Ставропігію Вселенського патріарха

    18 вересня з благословення єрарха Православної Церкви України митрополита Вінницького і Барського Симеона було звершено паломництво вінничан до святинь у  Києві. Паломницьку групу очолив архімандрит Софроній (Чуприна).

    Паломники відвідали Андріївський храм на Подолі, де нині розміщується Ставропігія Вселенського патріархату в Україні. Для віруючих провели коротку, але змістовну екскурсію, ознайомили з історією та архітектурними особливостями храму XVIII століття, — повідомляє пресслужба Вінницької єпархії ПЦУ.

    Також паломники відвідали древній Михайлівський Золотоверхий чоловічий монастир. Вінничани помолилися перед місцевими святинями, після чого насельник обителі єромонах Михаїл (Карнаух) провів екскурсію та ознайомив паломників з історією монастиря.

    Разом з о. Михаїлом паломники побували у храмі Трьох Святителів, який розташований на другому поверсі дзвіниці, де зберігаються ковчеги з мощами багатьох угодників Божих. Серед них – частка мощей святого мученика В’ячеслава, князя Чеського, яку подарував Предстоятелю Православної Церкви України Блаженнійшому Митрополиту Епіфанію єпископ Шумперкський Ісая (вікарій Оломоуцько-Брненської єпархії Православної Церкви Чеських земель і Словаччини).

    Вінничани помолилися й у академічному храмі святого апостола і євангелиста Іоана Богослова. До речі, це єдиний у монастирі уцілілий храм XVIII століття, який зберігся неушкодженим після більшовицької окупації України.

    Після цього у Свято-Михайлівському Видубицькому монастирі паломники помолилися перед святинями обителі. Їм організували екскурсію, розповіли про храми обителі, які збереглися з XI століття та козацької доби. Паломники були вражені величчю архітектурного ансамблю монастиря, яка поєднана з простотою і тишею, не притаманною швидкому ритму життя великого столичного міста.

    Наступною зупинкою для паломників був Спасо-Преображенський ставропігіальний собор, що у мікрорайоні Теремки. Там вони дізнались про історію побудови собору і його сьогодення. Вінничан вразила краса мозаїк, якими прикрашені склепіння храму. Паломники мали змогу помолитися та прикластись до рідкісних святинь: чисельних ікон з частками святих мощей угодників Божих та мощевиків, які зберігаються в соборі.

    Також паломники відвідали музей пам’яті Митрополита Володимира (Сабодана). В музеї паломників радо зустрів митрополит Олександр (Драбинко), який благословив вірян і на згадку про відвідини музею подарував книгу, присвячену останнім дням земного життя Митрополита Володимира. На останок віруючих пригостили кавою та солодощами.

    До Вінниці паломники повернулися сповнені приємними враженнями і духовною радістю від відвідання святинь, а також задоволенням від братнього спілкування одне з одним і з духівником поїздки архімандритом Софронієм.

    Найсвіжіше

    Популярне