Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Творити добро та опікуватись військовими»: У Києві розпочалися збори капеланів

    Митрополит Київський і всієї України Епіфаній в день церковного новоліття, 14 вересня 2021 року, в Свято-Михайлівському Золотоверхому соборі звершив молебень перед навчально-методичними зборами капеланів. Предстоятелю ПЦУ співслужили голова Синодального управління військового духовенства митрополит Черкаський і Чигиринський Іоан (Яременко) та військові капелани з різних куточків України. За богослужінням також молилися капелани інших конфесій та народні депутати.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Наприкінці відправи предстоятель помісної Української Православної Церкви звернувся до присутніх зі словом.

    «Сьогодні ми зібралися в духовному центрі Православної Церкви України – Михайлівському Золотоверхому монастирі, щоби розпочати добру справу. Сьогодні ви, отці-капелани, зібралися до столиці для того, щоби пройти певне навчання, щоби почерпнути щось добре і корисне, яке ви будете впроваджувати в своїй подальшій практиці, духовно опікуючись нашими військовослужбовцями, нашими прикордонниками, які стоять на сторожі нашої територіальної цілісності, на сторожі нашого миру. Символічно, що в день церковного новоліття ми підносимо молитву і просимо у Бога благословення – на прийдешній рік, на ті труди, які ми будемо звершувати впродовж наступних днів нашого життя. Бо Господь дає кожному із нас час як дар, який ми повинні використовувати для того, щоби успадкувати вічне блаженне життя. Бо тут, перебуваючи у плоті, в цьому тимчасовому житті, кожен із нас обирає ту вічність, у якій він буде перебувати. Тому, використовуючи свій час, ми повинні творити добро, справи милосердя, виконувати Закон Божий. На нас, священнослужителях, лежить ще більша відповідальність: навчати, проповідувати, духовно опікуватись народом, особливо нашими військовослужбовцями, які зараз там, на передовій, обороняють наші кордони», – наголосив предстоятель Української Православної Церкви.

    «Господь сказав: “Просіть, і дасться вам; шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам”. Сьогодні ми також підносимо молитву і «стукаємо» в двері нашого законодавчого органу, щоб у другому читанні був прийнятий відповідний законопроект про військове капеланство. Я вірю і маю надію, що до дня Покрови, коли ми вшановуємо наших військовослужбовців та всіх тих, хто боровся за незалежність, ми отримаємо такий подарунок, про який мріємо вже кілька років, практично з початку цієї страшної війни. Тому я закликаю всіх вас до подальшої молитви. Бо Господь чує всі наші молитви і виконує їх на благо», – підсумував Митрополит Епіфаній.

    Навчально-методичні збори капеланів триватимуть до 17 вересня включно. В рамках заходу відбудуться лекції та круглі столи, до яких також залучені представники Державної прикордонної служби України, представники інших конфесій та релігій, психологи.

    Найсвіжіше

    Популярне