Середа, 27 Березня, 2024
Бiльше

    Окупанти встановили пам’ятник Дзержинському в Сімферополі. В РПЦ назвали це “образою”

    У тимчасово окупованому Російською Федерацією Сімферополі з’явився пам’ятник ідеологу “червоного терору” Феліксу Дзержинському. Погруддя було відреставроване та встановлене з нагоди річниці народження шанованого в Росії ката 11 вересня 2021 року.

    На превеликий подив ця скрєпа викликала хвилю критики з боку Російської православної церкви, яка розгледіла у вказаній події чималу образу.

    “Його знесуть місцеві жителі, в кого ще жива пам’ять тих страшних подій: десятиліть пекельних мук, в які вкинули країну ці “благодійники”, довели спочатку країну до повного розвалу, а потім “ремонтували” мости і паровози. Ці негідники, які підступно захопили владу у воєнний час і організували жахливий червоний терор, спочатку вбивали батьків, а потім боролися з безпритульністю! Це ображає пам’ять мільйонів невинних жертв терору, голоду, холоду, мук, тортур, тюрем, таборів і розорення Вітчизни”, – розповів в етері радіостанції “Говорит Москва” член патріаршої ради  культури РПЦ протоєрей Лєонід Калінін.

    На противагу, у пресслужбі управління Федеральної служби безпеки РФ по окупованому Криму і Севастополю вважають доречним встановлення погруддя Дзержинському. У російській спецслужбі вважають, що кат Дзержинський не лише боровся з контрреволюцією, а й, нібито, піднімав країну з розрухи і злиднів.

    У ситуації, що склалась, дивує лиш те, що в РПЦ зображають щире обурення через паплюження пам’яті жертв “червоного терору” і дивовижно не помічають підступну окупацію Росією Криму і запровадження Москвою хвилі терору на окупованому півострові у відношенні українців та кримських татар.

    Також принагідно нагадаємо, заснована у 1917 році Феліксом Дзержинським Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією і саботажем проводила масові позасудові репресії, здебільшого, за класовим та ідеологічним принципом, впровадила масовий “червоний терор”. Згідно звіту, опублікованого начальником відділу ВНК з боротьби з контрреволюцією М.Лацисом, в 1918 році та за 7 місяців 1919 року було розстріляно 8 389 осіб, хоча існує думка, що ця цифра сильно применшена.

    Сам Дзержинський про “червоний терор” говорив наступне: “Нехай робітничий клас роздавить масовим терором гідру контрреволюції! Нехай вороги робітничого класу знають, що кожен хто насмілиться на найменшу пропаганду проти радянської влади, буде негайно арештований і ув’язнений до концентраційного табору”.

    Найсвіжіше

    Популярне