Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Отець Олексій Філюк: «Коли ви свідомо скидаєте обручку, щоб познайомитися з іншою людиною, – це є гріх блуду»

    Таїнство шлюбу – це благословення нареченого та нареченої (чоловіка і дружини) за їх добровільною згодою на подружнє життя. У шлюбі подається благодать Божа для взаємної допомоги одне одному. Ісус Христос освятив шлюб своєю присутністю на весіллі у Кані Галилейській. У посланні до Ефесян Апостол Павло каже: «Жінки нехай коряться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік голова жінки, як і Христос голова Церкви, свого тіла, якого він Спаситель» (До Ефесян 5: 22-23). Кількома рядками нижче він продовжує: «Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву й видав себе за неї» (До Ефесян 5: 25). Кожне подружжя, яке живе згідно із Заповідями Божими, – Господь веде за руку до спасіння.

    У чому цінність Таїнства шлюбу? Чи можна одягати фату на вінчання, якщо у жінки вже є дитина? Чи можна брати за дружку дівчину іншої віри? Чи може бути весільна сукня червоного кольору? На ці та інші питання відповідає священик Православної Церкви України із Тернопільщини отець Олексій Філюк.

     Таїнство шлюбу

    Таїнство шлюбу – це єднання двох осіб під Божим благословенням. Чоловік і дружина, не з примусу, а з доброї волі, мають намір одружитися. На це вони отримують згоду і благословення своїх батьків, звертаються до Церкви, у яку вони ходять, священик проводить їм науки, після чого молода пара приймає у майбутньому Таїнство вінчання. І навколо цього Таїнства дуже багато у народі появилося забобонів і обрядів. Але Таїнство шлюбу одне єдине для усіх і головне у ньому – це Боже благословення сім’ї. Сам Ісус Христос у Кані Галилейській своєю присутністю благословив шлюб. І під час цього Таїнства Христос невидимо перебуває і благословляє цих молодят, які прийшли у храм вінчатися перед Господнім лицем. Отож, дорогі, головне у Таїнстві шлюбу – це Боже благословення, а ні в якому разі не забобони, про які говорять люди у побуті. Нашим авторитетом є Слово Боже і вчення Церкви. А забобони нам, християнам, треба відкидати.

     Чи можна одягати фату на вінчання, якщо у жінки вже є дитина?

    Звичайно, коли дівчина уже народила дитину, то вона відповідно, вже є матір’ю дитини. Найперше хочу відзначити те, що діти мають народжуватися у законному подружжі. Тобто чоловік і дружина, із згоди своїх батьків, хтось каже, що це по-стародавньому, ідуть у храм, вінчаються, і їхнє дітородження уже є Богом благословенне. Фата, згідно зі Словом Божим чи вченням Церкви, не є головним атрибутом весілля. Це є набуте з віками, а сама фата символізує чистоту тілесну. Якщо дівчина має бажання вдягнути фату, то тут не має перешкод, може одягати. У цій ситуації сумним є те, що дитина народжена не у шлюбі. Чи ви у фаті, чи без неї, – головне, щоб ви жили по-християнськи і народжували дітей у законному шлюбі. Отож, дорогі брати і сестри, не важливо чи є у вас фата, – головне, щоб ви, як віруючі християни, виконували Заповіді Божі. І тоді будете мати Боже благословення у сім’ї, і буде Бог з вами.

    Чи можна брати за дружку дівчину іншої віри?

    Свідки потрібні під час Таїнства шлюбу для того, щоби засвідчили своїм підписом те, що вони були присутні на Таїнстві вінчання. Тобто, свідки потрібні для того, щоби свідчити перед Богом і перед людьми, що ці молоді люди є одружені. Але Церква рекомендує, щоби свідками на весіллі були люди одного віросповідання, бажано християни. Бажано, щоб вони були людьми віком «вісімнадцять плюс», люди свідомі, які є християнами.

    Як Церква ставиться до весільних обрядів?

    У Церкві і весільних обрядах моментами є розбіжності. У Церкві ми просимо Христа, щоб Він благословив наш шлюб, а вдома робимо якісь язичницькі обряди. Візьмімо за приклад, коли тато і мама беруть мисочку із свяченою водою, окроплюють молодят, а тоді цю мисочку розбивають і топчуться по ній ногами. Щойно там була свята вода, а зараз по ній топчуться ногами. Це не обряд, це ще гірше язичництва. Якщо ми християни, то маємо бути послідовниками Христа, і ці обряди непотрібні. Апостол Павло каже: «Усе нам дозволено, але не все корисно». Так же і тут, користі не має.

    Якщо вінчання перед розписом, то як вчинити з обручками?

    Обручка –  це символічний знак на руках у молодих, який символізує безкінечний союз. У Таїнстві шлюбу говориться: «Прирікаю тобі любов», тобто: «Обіцяю тобі любов, допоки смерть не розлучить нас». Це означає безкінечний союз любові у молодої пари. Чи ви знімаєте обручки, чи ні, – великого значення цьому надавати не потрібно, але бажано, щоб розпис пройшов раніше, а тоді Таїнство шлюбу. Головне любити одне одного. Рекомендую розписатися, а тоді вінчатися. Що означає обручка? Ще у Стародавньому Єгипті перстень означав символ влади. У Новому Завіті ми можемо сказати, що перстень – це є символ безкінечності шлюбу молодої пари. Як бачимо, що обручка не має закінчення, так же само шлюб у молодих ніколи не закінчується. Хай ваші обручки будуть на ваших руках, а шлюб – довговічним. У народі існує такий забобон, що коли не носити обручки, то це є гріхом. Скажу так, гріха у носінні чи не носінні обручки немає, але обручка на руці чоловіка чи дружини символізує те, що ця людина має супутницю чи супутника життя. Але пам’ятайте, коли ви свідомо скидаєте обручку тільки для того, щоб познайомитися з іншою людиною, то ви вже прелюбодійствуєте, тобто це є гріх блуду.

    Чи можна розписатися під час посту, але без святкування?

    Так, звичайно, можна, навіть треба. У цьому не має гріха, якщо ви не справляєте гучних забав. Але Таїнство шлюбу під час посту – не вділяється. Розписатися – перешкод немає. Звичайно, усе це має відбуватися у межах розумного, а головне – із Божим благословенням.

    Чи може бути весільна сукня червоного кольору?

    Символ чистоти – це є білий колір. Церква рекомендує, щоби на Таїнстві шлюбу молодята були у білому вбранні. Але тут є ще питання індивідуальності: кожна людина самовиражається, хоче, інколи, бути не такою, як інші. Але є таке, що людина хоче бути у іншому платті – червоному. То, звичайно, Церква не буде забороняти, а лише рекомендувати те, щоб вбрання молодої було білого кольору, оскільки, як було сказано вище, білий колір – символ чистоти духовної і тілесної.

    Які є підготовчі періоди перед вінчанням?

    Є підготовчі спілкування з молодими – називаються науки, коли священик розказує їм про те, що Таїнство шлюбу – це є відповідальне рішення вас обох. Ви відповідаєте перед Богом, Церквою за те, що ви даєте обітниці перед Господнім лицем, щоби бути разом. Перед Таїнством шлюбу молодята мають пройти науку і обов’язково мають приступити до Таїнств Сповіді і Причастя.

    Підготували Юліана Лавриш, Андрій Мандрика.

    За матеріалами програми «Добра розмова» для телеканалу ІНТБ.

    Найсвіжіше

    Популярне