Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Чубаров про затримання кримських татар: «Показові помста і розправа»

    Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров назвав масові обшуки і затримання кримських татар в окупованому Криму 3–4 вересня «показовою помстою і розправою» після саміту «Кримської платформи».

    «Після того, як шантаж і ультиматуми, що застосовувалися Кремлем напередодні інавгураційного саміту «Кримської платформи», з тріском провалилися, Москва взялася за виконання погроз стосовно її учасників», – написав він у фейсбуці, зазначивши, що кримські татари «і так є заручниками в умовах тимчасово окупованого Росією Криму».

    За його словами, ці обшуки і затримання «російські окупанти вирішили закамуфлювати під диверсію, нібито здійснену групою кримських татар» за посередництва відомого кримськотатарського діяча і політика Нарімана Джеляла (Джелялова), передає Радіо Свобода.

    За даними Чубарова, Джелялові висунули підозру за статтею про «диверсію» російського Кримінального кодексу, який Москва протиправно насаджує на окупованій частині території України. Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 12 до 15 років.

    «Зрозуміло, що інкримінування Наріману Джелялову «терористичної» статті, поряд із розправою за його принципову, чесну і незламну позицію, яка ним відкрито відстоюється протягом всього періоду російської окупації Криму, має також на меті чергову спробу Кремля дискредитувати представницький орган корінного кримськотатарського народу – Меджліс», – наголосив Чубаров.

    «Крім Нарімана Джелялова, як випливає з відомостей, що надходять із Криму, підозри за статтею 281 «Диверсія» КК Росії також пред’явлені двоюрідним братам Ахтемову Азізу і Ахтемову Асану. Відомо, що Наріман Джелялов відкинув висунуті йому російськими окупантам сфабриковані і вигадані підозри в нібито скоєнні ним злочину і відмовився сьогодні брати участь у будь-яких слідчих заходах», – повідомив Чубаров.

    Він додав, що запобіжні заходи всім п’ятьом затриманим – Наріманові Джелялову, Ельдарові Одаманову, Азізові Ахтемову, Асанові Ахтемову і Шевкетові Усеїнову – будуть визначати насаджені Росією в Криму судові органи в понеділок, 6 вересня, в Сімферополі.

    Найсвіжіше

    Популярне