Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    У Хмельницькому попрощалися з Героєм України полковником Олександром Петраківським

    2 вересня у Хмельницькому провели в останню путь Героя України полковника Олександра Петраківського. Прощання відбулось на майдані Незалежності обласного центру.

    Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

    Чимало військовослужбовців, представників влади, простих громадян та духовенства зібралися, щоб віддати останню шану Героєві, який поклав своє життя за мир і незалежність України.

    Після хвилини мовчання було звершено чин похорону, який очолив єрарх Православної Церкви України єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський Павло у співслужінні духовенства.

    Після відспівування єпископ Павло звернувся до присутніх зі словом, в якому подякував батькам спочилого за добрі життєві приклади і християнські чесноти, у яких вони виховували Олександра змалку, висловив співчуття з приводу непоправної втрати та наголосив, що подібні подвиги багатьох вірних синів і дочок України – це запорука нашого спокійного і мирного життя, а тому ми маємо бути безмежно вдячні їм за це.

    «Отже, молимо Всемилостивого Господа, щоб упокоїв душу новопреставленого воїна Олександра, який був героєм не лише за назвою, а й по суті», – сказав архієрей.

    Після загального прощання похоронна процесія вирушила на цвинтар в мікрорайоні «Ракове», де на Алеї Слави Героїв України після поминальної літії тіло Олександра Петраківського було поховане.

    20 липня 2014 року група військовослужбовців під керівництвом Олександра Петраківського забезпечувала проходження колони техніки Збройних Сил України, та потрапила у засідку. У ході бою Олександр помітив, що один з бійців загубив сталеву каску та віддав підлеглому свій кевларовий шолом, чим врятував його життя. За кілька хвилин після цього Олександру в голову влучив осколок міни. Попри важке поранення, він продовжував керувати діями групи і виносив поранених у безпечне місце. В результаті було забезпечено передислокацію колони.

    Указом Президента України від 4 грудня 2014 року за виняткову мужність, героїзм і незламність духу, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України Олександру Петраківському присвоєно звання Герой України з врученням ордена «Золота зірка».

    Сім довгих років вітчизняні та закордонні лікарі боролись за життя Героя, однак 29 серпня 2021 року його життя обірвалось.

    Наказом Міністра оборони України від 30 серпня 2021 року  підполковнику Олександру Петраківському присвоєно чергове військове звання «Полковник» посмертно.

    Найсвіжіше

    Популярне