П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Митрополит Епіфаній: ПЦУ – це живе втілення багаторічних прагнень українського народу

    Вже тиждень в одному з найдавніших храмів України, Софійському соборі в Києві, експонується унікальна історична пам’ятка – латинськомовний оригінал Конституції Пилипа Орлика. Написаний ще 1710 року, цей документ не просто став першою в Європі Конституцією в сучасному значенні цього слова, на яку в подальшому орієнтувалися інші європейські держави.

    Про це нагадав предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній на своїй сторінці у Фейсбуці.

    «Читаючи текст цього документа сьогодні, ми, спадкоємці козацької держави, можемо побачити істотні історичні паралелі сьогодення з подіями 311-річної давнини – і вчергове переконатися, що історія нашої держави та її боротьба за державну і духовну незалежність розпочалися задовго до 1991 року», — йдеться в його дописі.

    Він підкреслив, що непорушність кордонів і недоторканність українських земель, визволення загарбаних територій від московського панування, повернення полонених та компенсація збитків з боку Москви – це одні з основних положень Конституції Пилипа Орлика 1710 року, які так болісно і знайомо відгукуються у серцях українського народу в 2021 році. Болісно – бо й сьогодні наші воїни протистоять тому ж ворогу у боротьбі за нашу землю та непорушність її кордонів, за повернення полонених, за справедливий мир – бо мир у неволі нам не потрібен.

    Предстоятель ПЦУ не оминув увагою й інше: ще на початку XVIII сторіччя православна віра для українського народу визначалася великою цінністю, а посягання на неї прирівнювалося до посягання на саму державність. «І якщо в Конституції 1710 року лише фіксувалося прагнення козацтва здобути духовну незалежність від “московського іга” та “здобути у столиці Апостольській Константинопольській священноначальницьку первісну владу”, то ми, нащадки гетьманської держави, вже третій рік маємо свою помісну автокефальну Українську Православну Церкву – живе втілення багаторічних прагнень українського народу», – написав митрополит.

    «Маємо жити сьогоденням та діяти на благо своєї держави сьогодні, але завжди пам’ятати й берегти свою історію, аби ніхто не спотворив і не переписав її. Адже знаючи подоланий шлях, ми здатні усвідомити, ким ми є, і правдиво заявити про це. А правда перемагає зло та несправедливість, “бо праведний Господь і любить правду” (Пс. 10: 7)», – підсумував митрополит Епіфаній.

    Найсвіжіше

    Популярне