П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ запустила фейк про недопущення Варфоломія до міжконфесійної молитви за Україну

    У РПЦвУ запустили фейк про недопущення Варфоломія до міжконфесійній молитві біля собору Софії Київської і подають це як «влада дослухалась наших слів».

    Зранку 24 серпня митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) хвалився, що «їх почули» і патріарха Варфоломія не було на сьогоднішній молитві за Україну у Софії Київській. Подібне написав інший єпископ Моспатріархату в Україні Іона (Черпанов). «Держава почула голос РПЦвУ», – написав він. Відомий агент ГРУ, що базується на Кіпрі Алєксандр ВознєсенскІй пішов у своїх домислах ще далі, написавши, що нібито «Варфоломія прибрали з-поміж учасників».

    «Духовному Фронту України» з власних джерел стало відомо, що присутність патріарха Варфоломія в міжконфесійній молитві біля собору Софії Київської не планувалася. Варто зазначити, що у цьому заході завжди брали участь представники всіх глав Церков і релігійних лідерів лише з України та українських конфесій.

    «Офіційно в цей час він (Вселенський патріарх Варфоломій – ред.) мав сніданок і зустріч з прем‘єром (прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем – ред.), з якого відбув на парад. У процесі підготовки (візиту Вселенського патріарха – ред.) були думки щодо запрошення на захід (міжконфесійній молитві біля собору Софії Київської – ред.) іноземних гостей, але було спільно погоджено, що це внутрішній захід», – наголосив наш співрозмовник .

    Цю інформацію підтверджує повідомлення пресслужби Вселенської Патріархії: зранку 24 серпня Його Всесвятість мав офіційну зустріч з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

    Патріарх Варфоломій за Україну помолився у святій Софії 22 серпня із предстоятелем Православної Церкви України митрополитом Епіфанієм. Саме тоді під час літургії лунала молитва про позбавлення нашої землі від «нашестя чужинців» і мир в Україні. Також патріарх Варфоломій зустрівся із дітьми полеглих українських ветеранів російсько-української війни. Свій візит він розпочав із того, що вшанував полеглих героїв біля стіни пам’яті.

    Цим фейком у РПЦвУ, певно, хочуть виправдатись за присутність на сьогоднішньому параді Онуфрія. Кілька днів тому митрополит РПЦвУ Антоній (Паканич) грозився, що : «…наші вірні не зрозуміють, якщо Предстоятель Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.), чи якийсь представник буде на заходах, де присутній патріарх Варфоломій. Можемо сказати однозначно, що на тих заходах, де буде присутній патріарх Варфоломій, не буде представника Української Православної Церкви (РПЦвУ, – ред.)».

    І що сталось насправді? Попри заявлену в РПЦвУ «однозначну відсутність» на заходах до Дня Незалежності України був присутній очільник РПЦвУ Онуфрій, навіть попри те, що Вселенський патріарх Варфоломій на них теж був присутній.

    Звісно в РПЦвУ розуміють, що якби Онуфрій туди не пішов — то це було б повним крахом для Московської Церкви в Україні і повторенням скандалу із «невставанням» у Верховній Раді під час вшанування полеглих Героїв України.

    Щоб хоч якось замазати такий явний провал у РПЦвУ довго не заморочувались і вирішили видати свою брехню за дійсність. Представники Моспатріархату запустили фейк, що Онуфрій прийшов на міжконфесійну молитву в Софію тільки тому, що до неї «не допустили Варфоломія». Як ми вже писали, патріарх Варфоломій не планував брати участі в цьому заході і його не було в програмі.

    Картина, схоже, виглядала наступним чином: спочатку у Московському патріархаті грозилися ігнорувати державні заходи, проте не змогли дотриматися свого слова, бо виконання цього шантажу, призвело б до репутаційного самогубства цієї організації. Саме тому вони запустили нинішні виправдання, як спроби зберегти обличчя при повному провалі.

    Скріншот з прямої трансляції
    Скріншот прямої трансляції

    Найсвіжіше

    Популярне