Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх Варфоломій та предстоятель ПЦУ зустрілись з греками в Україні

    23 серпня у Київській православній богословській академії ПЦУ Вселенський патріарх Варфоломій зустрівся із греками та українцями грецького походження із Києва, Ніжина, Харкова, Дніпра та інших міст.

    На заході були представники Грецького посольства в Україні, предстоятель Православної Церкви України митрополит Епіфаній, єпископ-грек ПЦУ Епіфаній (Дімітріу) та екзарх Вселенського патріарха в Києві єпископ Команський Михаїл (Аніщенко).

    Про це повідомляє Духовний Фронт України який побував на заході.

    Вселенський патріарх радо зустрів греків, які за його словами є свідченням вірності традиціям грецької мови.

    «Ми захоплюємось, любі діти у Господі, багатовіковою плодоносною присутністю еллінізму тут у гідному співіснуванні з місцевим народом. В Херсонесі у Криму, у Тавриді давніх греків та в Ператеї візантійців перші сліди грецької присутності датуються 7-им століттям до н. е.», – сказав Вселенський патріарх.

    Він зазначив, що назва міста Маріуполь показує побожність та відданість греків України Церкві та шанованим традиціям роду, але еллінізм це не лише минуле, а і майбутнє.

    «Маріупольський державний університет гуманітарних наук становить найважливіший дослідницький та освітній центр вивчення та викладання грецької мови. Численні грецькі товариства функціонують на території України. Тож одним словом Еллінізм в Україні не є музейним експонатом, це жива присутність, процвітаюча дійсність», – зауважив патріарх Варфоломій.

    Патріарх також додав, що греки в Україні є паствою під проводом митрополита Епіфанія, так само як українці в Константинополі є паствою Вселенського Патріархату.

    «Наша еклезіологія заснована на географічних принципах», – сказав патріарх Варфоломій і благословив греків з усіх куточків України, запевнивши їх у молитвах Константинопольської Церкви Матері.

    Греки України подякували Вселенському патріарху за теплі слова і благословення і особливо за надання Томосу ПЦУ, який за їх словами сприяє зміцненню не тільки духовної, а і державної незалежності України.

    Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній представив єпископа Ольвіського Епіфанія (Дімітріу), який є греком.

    «Я хочу представити єпископа Ольвійського в контексті зустрічі із громадою, яка безпосередньо має грецьке походження. Ми готові співпрацювати. У нас серед єпископату є грек-єпископ, який хоче служити вам. І тому я думаю, що у майбутньому ми будемо співпрацювати. Ми думали раніше трішки, але пандемія змінила хід нашого життя», – сказав митрополт Київський і всієї України.

    Найсвіжіше

    Популярне