П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Чи можна сорокоуст подавати онлайн? Пояснення ПЦУ

    У Православній Церкві України щосуботи можна подати онлайн записки за здоров’я та за упокій близьких людей. За кожне написане ім’я молитва звершуватиметься лише під час однієї Божественної літургії. Сорокоуст же подається безпосередньо у храмах. Для цього потрібно звернутися до церковної лавки, продиктувати або записати у визначену книгу імена людей, за яких ви хочете подати сорокоуст.

    Сорокоуст – це особливе церковне молитовне поминання християнина протягом сорока літургій. Зазвичай, подаючи сорокоуст, люди здійснюють пожертви на храмові потреби.

    Про це йдеться на сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

    «Церква молиться за здоров’я живих та за упокій померлих, тому що у Бога немає мертвих – «Бо в Нього всі живі» (Лк. 20: 38). Тож, сорокоусти подають у храмах як за здоров’я живих, так і за упокій спочилих», – пояснили в ПЦУ.

    Число сорок – дуже знакове для церковної традиції, воно символізує досконалу повноту буття і дуже часто зустрічається у Священному Писанні, саме тому сорок літургій триває таке особливе церковне поминання. Сорок днів і сорок ночей тривав на землі потоп (Бут. 7: 17), після сорока днів Ной відчинив зроблене ним вікно ковчега і випустив ворона, щоби бачити, чи спала вода з землі (Бут. 8: 7) і так далі.

    Імена зачитуються у православних храмах за Божественною літургією, під час проскомидії (першої частини літургії). Тоді виймається часточка з просфори з поминанням імені живого або померлого (за кого замовлений сорокоуст). В кінці літургії з молитвою «Обмий, Господи, гріхи тих, що тут поминалися, Кров’ю Твоєю Чесною, молитвами святих Твоїх» священник опускає часточки в чашу з Кров’ю Христовою. Таким чином відбувається поминання протягом сорока літургій.

    «Молитва за своїх ближніх – це особливий вияв нашої любові, турботи і пам’яті. Дбаючи про духовні потреби вірян, наша Церква завжди відкрита для молитовної підтримки усіх, хто з вірою та надією прагне цього», – підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне