Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Насмілився виступити проти скрєп: Директора Новосибірського коледжу викликали на допит

    Директор Новосибірського міського відкритого коледжу Сєргєй Чєрнишов отримав 16 серпня виклик на допит до Слідчого комітету Росії. Правоохоронці вивчають обставини публікації освітянином власних міркувань з приводу неприпустимості перейменування площі Свердлова на площу імені Алєксандра Нєвского.

    Чєрнишов раніше детально обґрунтував свою думку, чому вважає недоцільним присвоєння площі міста Новосибірськ імені князя, який співпрацював із Золотою Ордою, та пропонував інші варіанти перейменування площі.

    Тим самим діяч освіти, на думку силовиків, відкрито виступив проти російських скрєп. Співробітники слідчого комітету РФ перевіряють слова Чєрнишова на наявність ознак паплюження символів воїнської слави Росії (стаття 354.1 Кримінального кодексу РФ).

    “До минулого тижня я щиро вважав, що якщо ти не займаєшся політикою і не чіпаєш нашу одну з останніх скрєп – ВОВ, то взагалі ти нікому й не цікавий. Але ні… Нас примушують роздумувати про історію в термінах “образа”, “неповага”, “приниження” – але в історії немає таких термінів, і я, звісно, безкінечно далекий від їх застосування. В цілому, в цікаві часи живемо, розмовляємо зі слідчими про Нєвского і Батия”, – написав Сєргєй Чєрнишов у Фейсбук.

    При цьому, він іронічно зауважив, що у такий спосіб він прийняв естафету у Новосибірського краєзнавця Андрєя Позднякова. “Духовний фронт” згадував у своїх публікаціях висловив Позднякова, у яких він піднімав важливі питання доцільності щорічних пафосних святкувань “9 травня” в Росії.

    Краєзнавець влучно зауважив, що більшість “ходоків”, які полюбляють засвітитись під час парадів, до Другої світової війни не мають ніякого відношення. Він вказав на цинічність та абсолютну безглуздість дев’ятитравневих російських лозунгів “На Берлін” та “Можем повторіть”. Окрім цього, Поздняков підкреслював, що прикривати “днем перемоги” абсолютну відсутність будь-яких інших вагомих здобутків є підлістю.

    За відвертий висловлювання адекватної точки зору Андрєй Поздняков також викликався на допит до правоохоронних органів. У його словах співробітники Слідчого комітету РФ намагались виявити ознаки правопорушення, передбаченого вже загаданою статтею 354.1 КК РФ.

    Повертаючись до теми Алєксандра Нєвского, 800-річчя від народження якого з особливим пафосом цьогоріч святкують в Російській Федерації, варто нагадати особливі “героїчні” епізоди його біографії.

    Князь Алєксандр Нєвскій отримав у вересні 1246 року від монголів Тверське князівство. До його здобутків відносяться успішні переговори з Огул-Гаймиш, регентшою Монгольської імперії, в результаті яких князь отримав великокнязівський стіл із південною Руською землею.

    Відзначився шанований в Росії князь і тим, що розпочав боротьбу зі своїм братом Андрієм за місто Владимир, перемогу у якій “російському національному герою” гарантувала підтримка хана Батия. Ау  1262 році Нєвскій підтримав золотоординського хана Берке в суперечці з великим монгольським ханом Хубілаєм.

    Втім, сучасна російська пропаганда подає таку зрадницьку політику Алєксандра Нєвского, як неабиякі успіхи його дипломатичної роботи. Та враховуючи той шлях, яким йде сучасний путінський режим, дивуватись таким заявам не варто, як і не варто дивуватись фактам кримінального переслідування у Росії науковців та краєзнавців, які не бояться озвучити правдиву версію історичних подій.

    Найсвіжіше

    Популярне