Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    До 60-річчя дияконської хіротонії Вселенського патріарха

    13 серпня Вселенський Патріарх Варфоломій святкує 60-ту річницю від дня дияконської хіротонії. Восени Його Всесвятість відзначатиме ще одну солідну дату – 30 років Патріаршого служіння на древньому і першому Православному Престолі – Константинополя. На сьогодні Вселенський Патріарх Варфоломій (Арходоніс) І – це видатний єрарх, визначна постать в історії світового Православ’я.

    Народився майбутній лідер Православної спільноти 29 лютого 1940 року у селі Агіос Теодорос, що знаходиться на острові Імброс (нині – Гьокчеада, Туреччина) у родині Хрістоса і Меропи Арходонісів. У святому Хрещенні хлопчик отримав ім’я – Димитрій. Початкову освіту він здобув у своєму селищі. Після закінчення школи майбутній Патріарх відправився здобувати освіту до Константинополя (нинішній Стамбул). Згодом він вступив до відомої духовної семінарії на острові Халки, яку закінчив у 1961 році. 13 серпня 1961 прийняв чернечий постриг з ім’ям Варфоломій і був висвячений в сан диякона.

    У 1961–63 проходив військову службу у лавах Збройних сил Туреччини. У 1963–68 здобував освіту за стипендією Вселенської Патріархії в Папському Східному інституті в Римі, в екуменічному інституті Боссе (Швейцарія) і Мюнхенському університеті. У 1968 отримав ступінь доктора канонічного права, захистивши дисертацію «Про кодифікацію священних канонів і канонічних постанов у Православній церкві».

    Того ж року він повернувся до рідної богословської школи на о-ві Халки, де був призначений на посаду помічника декана. На цій посаді він пробув до закриття школи турецькою владою в 1971 році.

    19 жовтня 1969 був висвячений в сан ієромонаха. Через шість місяців Вселенський патріарх Афінагор возвів його в сан архімандрита. Наступник Патріарха Афінагора – Патріарх Димитрій призначив архімандрита Варфоломія директором своєї канцелярії. Цю посаду він обіймав до обрання на Константинопольський Патріарший престол.
    25 грудня 1973 року відбулась його архієрейська хіротонія. Таким чином у 33-річному віці він став митрополитом Філадельфійським. 14 січня 1990 року його було переведено на служіння на одну із древніх і поважних кафедр Вселенської Патріархії – Халкідонської.

    22 жовтня 1991 року він був обраний Архієпископом Константинополя та Нового Риму, Вселенським Патріархом. Урочиста інтронізація відбулась 2 листопада у Патріаршому Свято-Георгіївському соборі в Константинополі. Він став 270-им Константинопольським Патріархом.

    З моменту обрання Вселенським Патріархом працює над зміцненням всеправославної єдності і співпраці між Помісними Церквами. Він став ініціатором багатьох Всеправославних нарад, Зустрічей Предстоятелів Помісних Церков, тощо. Патріарх Варфоломій відвідав більшість Помісних Церков, та прийняв у своїй офіційній резиденції Глав та представників усіх Автокефальних Церков. Найбільшим досягненням за час його служіння у міжправославному напрямку є скликання та проведення Святого і Великого Собору Православної Церкви, який проходив на острові Крит 19 – 26 червня.

    Його Всесвятість доклав чимало зусиль задля розвитку діалогу між Православною і Римо-Католицькою Церквами. На час Його служіння припав понтифікат трьох Римських Пап: Іоана Павла ІІ, Франциска та Бенедикта ХVI. З кожним із них Патріарх Варфоломій мав особисті зустрічі. Завдяки спільним зусиллям вдалось налагодити дієвий діалог між Православ’ям та Католицизмом.

    Крім того, за своєю власною ініціативою, організував велику кількість міжнародних зустрічей і нарад з мусульманськими та іудейськими лідерами, прагнучи укріпити почуття взаємної поваги та релігійної свободи в усьому світі. Його Всесвятість виступив співорганізатором багатьох міжнародних конгресів на тему мирного співіснування та зустрічей проти расизму і фанатизму, зближуючи християн, мусульман і юдеїв з метою створення духу взаєморозуміння і надійної співпраці.

    Особливої поваги заслуговує дипломатична діяльність Патріарха. За час свого служіння на Патріаршій кафедрі, він мав зустрічі із багатьма главами держав і урядів, багато з яких офіційно відвідали Його Святість в резиденції Вселенського Патріархату. Його запрошували виступити з промовами в Європейському парламенті (1994, 2008), Раді Європи (2007), ЮНЕСКО, Празькому форумі 2000 (2019), Всесвітньому економічному форумі в Давосі (1999, 2020) та інших.

    Характерною рисою його служіння є турбота про довколишнє середовище. Він організував шість міжнародних міжрелігійних конгресів зі світових екологічних проблем річок і морів. Ці ініціативи здобули йому титул «Зеленого Патріарха».

    Окрема сторінка його життя – це відносини із Україною. Саме Патріарх Варфоломій дарував Томос про автокефалію для Православної Церкви України, про який мріяли і боролись мільйони українців.

    У цей радісний день ювілею бажаємо Його Всесвятості міцно тримати у своїх руках патріарший жезл та вести усю 300-мільйонну православну паству до Царства Божого. Многих та благих літ Патріарху Варфоломію!

    Джерело: засновник Духовного Фронту України, релігійний експерт Олександр Єфременко

    Найсвіжіше

    Популярне