Середа, 17 Квітня, 2024
Бiльше

    Декомунізація у Санкт-Петербурзі: Містяни звинуватили владу і РПЦ у підігруванні “українським неонацистам”

    У Смольнинському районному суді російського міста Санкт-Петербург зареєстрована колективна адміністративна позовна заява 31 місцевого мешканця, які вимагають від суду зобов’язати міську адміністрацію скасувати рішення про перейменування вулиці Книпович на Смоляну.

    Відомо, що влада міста провела акт декомунізації згаданим перейменуванням вулиці, повернувши їй історичну назву Смоляна. До 2021 року вулиця носила ім’я Лідії Михайлівни Книпович (1856-1920 рр.) – діячки революційного руху Росії, членкині більшовистської партії.

    Цього року очільник Санкт-Перебурзької і Ладозької митрополії Російської православної церкви митрополит Варсонофій (Судаков) виступив з ініціативою перейменувати вулицю та повернути їй історичну назву і міська адміністрація підтримала цю ініціативу.

    “Ненормативне стирання імені революційного діяча, скоєне з ініціативи церковних єрархів, може бути інтерпретоване, як слідування тиску церкви, що протирічить Конституції РФ”, – цитує “Znak” фрагмент позовної заяви петербуржців.

    “Ліквідуючи топонім, пов’язаний з іменем Книпович, відповідач фактично втілює ідею українських неонацистських ідеологів і повторює дії української влади, які послідовно і цілеспрямовано знищують пам’ять про історичне совєтське минуле”, – пишуть позивачі.

    Це чи не перший за декілька років випадок, коли саме громада населеного пункту звинуватила місцеву владу у декомунізації та підіграванні вигаданим кремлівською пропагандою “українським неонацистам”. При цьому, 31 мешканець Петербургу наполягають, що загадане перейменування здатне породити конфлікт між людьми, які мають різний погляд на “благо” совєтського періоду.

    На момент публікації відомо, до адміністративна позовна заява до провадження ще не прийнята.

    Найсвіжіше

    Популярне