Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Як Моспатріархат шахраював з цифрами під час хресної ходи на День Хрещення

    27 липня 2021 року в центрі Києва була проведена масштабна релігійна акція “Хресна хода” на честь 1033-ї річниці Хрещення Русі, яка зібрала десятки тисяч прихожан Російської православної церкви в Україні (УПЦ МП), які з порушенням протиепідеміологічних вимог, стали елементами гібридної війни проти України.

    Очільники Моспатріархату в Україні, як і їхні прихильники з проросійської партії ОПЗЖ, заявляли про 350 тисяч вірян, котрі стали учасниками ходи. На противагу представники Національної поліції України спочатку повідомили про 20 тисяч учасників, проте згодом офіційна цифра озвучена владою зросла до 55 тисяч осіб.

    Якщо ретельно дослідити причини такої розбіжності в цифрах, стає зрозуміло, що з боку духовенства РПЦвУ було допущено зухвале шахрайство з цифрами.

    Розглянемо на прикладі Житомирської єпархії Московського патріархату.

    Зрозуміло, що всі учасники хресних ходів та молитовних стоянь не є киянами. У Кремлі, та й у керівництві РПЦвУ, вимагають, щоб на кожному заході були присутні духовенство та віряни якомога більшої кількості єпархій та парафій. І це не дивно. Кремль намагається створити картинку, нібито Моспатріархат в Україні дійсно користується всенародною підтримкою.

    Відтак, для трансферу учасників до столиці, забезпечення проживання та проїзду у зворотному напрямку Москва виділяє чималі суми коштів, які перераховуються очільникам єпархій через проросійського політика, диякона РПЦвУ Вадима Новинського. І отут починаються ньюанси.

    Як повідомляють власні джерела “Духовного фронту”, очільник єпархії митрополит Нікодим (Горенко) практикує чудову схему, як занадто не перенапружуватись, і кошти московські освоїти.

    Під час молитовного стояння 15 червня цього року, як і під час хресної ходи 27 липня, Житомирська єпархія РПЦвУ направила до Києва по 30 автобусів з вірянами на кожен із вказаних заходів. Приблизна сума оренди потрібного транспорту склала понад 200 тисяч гривень.

    Однак, звітуючи про виконане, митрополит Нікодим (Горенко) свідомо збільшив кількість вірян в декілька разів, вказавши цифру у більш ніж сотню автобусів з парафіянами. Зрештою, сума витрачених коштів на оренду транспорту сягнула мільйону гривень.

    Вадим Новинський, який прогнозовано теж подає звіти у Москву, залюбки повірив у “сотню автобусів з вірянами” і всю суму коштів, яку запросив винахідливий архієрей, на єпархію виділив.

    Митрополит Нікодим (Горенко) не приховує свого задоволення від щедрот Кремля і квапиться насолодитись грошима російського походження: автопарк архієрея поповнив “Mercedes GLE 350” 2021 року випуску, вартість якого сягає 100 тисяч доларів США.

    Як бачимо, задоволеними лишились всі. У Кремлі радіють через епічну інформаційну картинку, Вадим Новинський отримав з Москви похвалу за вдало організовану акцію. Та найбільше радіє митрополит Нікодим (Горенко), який і в антиукраїнській акції участь взяв, і московські кошти надурняк отримав.

    Як би там не було, довіряти офіційним повідомленням про кількість учасників масових акції Російської православної церкви в Україні, озвученим представниками Моспатріархату чи проросійськими політиками, не варто. Вони, всього лиш, набивають собі ціну і намагаються підзаробити у непрості кризові часи.

    Найсвіжіше

    Популярне