Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦвУ вдалося реалізувати масштабну гібридну акцію в самому серці України

    Релігія поза політикою. За таким принципом існують багато конфесій в Україні крім однієї, для якої участь в політичному житті країни стала стратегічною необхідністю. І було б ще терпимо, якби ця участь обумовлювалося якимись меркантильними цілями, але в дійсності, цілі зовсім інші – що загрожують суверенітету України, стабільності країни та її єдності.

    Зрозуміло, мова в даному випадку йде про РПЦвУ і масштабну пропагандистську акцію, що отримала назву «Хресна хода».

    27 липня в центрі Києва була проведена масштабна релігійна акція «Хресна хода» на честь Хрещення Русі, яка зібрала десятки тисяч прихожан РПЦвУ, які з порушенням всіх мислимих протиепідеміологічних вимог, неусвідомлено і багато в чому по своїй наївності, але стали елементами гібридної війни проти України. Гібридної війни, що ведеться як на політичному, так і на релігійному фронті.

    Усвідомлюючи всі ризики для своїх парафіян, в дуже непростий час пандемії коронавірусу, РПЦвУ за медійної підтримки ресурсів ОПЗЖ, зокрема, телеканалу «Перший незалежний», скористалися святкуванням Дня Хрещення Русі для поширення пропагандистських наративів, що роками виходять з Росії.

    «Хресна хода» була використана для ретрансляції наративів про геноцид прихожан РПЦвУ, причому використовувалося саме це слово, крім класичних тез про “гоніння” і “переслідування”. Дивно те, що ті, хто так часто говорить про “гоніння” і “переслідування”, абсолютно безперешкодно змогли провести такий масштабний захід.

    Що ж, до терміну “геноцид”, то використовувався він вперше і явно цілеспрямовано, щоб провести паралелі з Голодомором і підміною понять створити фіктивне сприйняття цього поняття в інформаційному середовищі.

    Здавалося б, призначений для святкування захід був використаний і для нападок особисто на Вселенського патріарха Варфоломія. Майже завжди в прямому ефірі «Першого незалежного» Вселенського патріарха звинувачували в розколі православ’я, а серед людей самої «Хресної ходи» можна було помітити багато заздалегідь заготовлених плакатів з погрозами і звинуваченнями на адресу Варфоломія.

    Очевидно, що після того як медійні майданчики Віктора Медведчука, головного агента Кремля в Україні, – 112UA, ZiK і NewsONE – були закриті, головним рупором пропаганди “русского міра” в Україні стала саме РПЦвУ. По суті, на сьогоднішній день, саме РПЦвУ має саму велику “аудиторію” з числа прихожан, яким під час проповідей регулярно і масово вливаються основні наративи російської пропаганди. Жоден телеканал Віктора Медведчука не міг похвалитися настільки масштабною аудиторією, що опинилася одноразово під впливом тих, з ким і сперечатися заборонено – адже вони “святі люди!”

    Для РПЦвУ нинішній захід так само мав на меті показати масштабність і численність пастви. Лояльні даної релігійної структурі журналісти і представники РПЦвУ багаторазово повторювали, що 27 липня 2021 року було встановлено рекорд «Хресної ходи» – у ній взяли участь «понад 350 тис осіб». У Національній поліції України дані цифри не підтвердили, але навіть не про це мова.

    Мова про те, що РПЦвУ намагалася показати свою монополію на віру, що в сприйнятті її прямого керівництва в Даниловому монастирі (РПЦ) є незаперечним доказом першості. Але при цьому без акцентів на законності і навіть навпаки. РПЦвУ робить акцент на кількість як на доказ своєї правоти.

    Ось тільки чи замислювалися в самій РПЦвУ про те, що зібравши стільки прихожан в Києві, які практично не дотримувалися елементарних протиепідемічні заходи, вони в першу чергу поставили під загрозу їх життя.

    Фактично, «Хресна хода» став не актом поваги пам’ятного дня, а масштабним пропагандистським актом гібридного формату, спланованим і реалізованим агентами Росії в Україні. Акт, який охопив як соціальні, політичні, економічні, так і релігійні напрямки. Акт, який переслідував мету створення дестабілізації суспільно-громадському обстановки в країні, поширення наративів про релігійне протистояння в Україні, спробу зриву візиту Вселенського патріарха Варфоломія до Києва на 30-річчя Незалежності.

    РПЦвУ, за підтримки ОПЗЖ, продовжила дестабілізувати Україну і осуд цих дій є необхідним для запобігання реалізації більш глибоких і масштабних проєктів.

    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне