Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦвУ Онуфрій навмисне не згадує, що Русь-Україну хрестив Вселенський Патріархат

    Після молебну на Володимирській гірці біля пам’ятника князю Володимиру Великому, до вірян Московського патріархату звернувся глава РПЦвУ Онуфрій (Березовський).

    У своєму вітанні він ще раз повторив слова, написані на рекламі із його обличчям та встановлені на вулицях столиці. Він тільки уточнив, що він мав на увазі духовне народження, а не просто «народження народу», як було написано на рекламних щитках.

    «Сердечно вітаю з днем хрещення Русі, з днем духовного народження нашого народу. Нехай молитвами Святого рівноапостольного князя Володимира, нашого хрестителя і просвітителя Господь благословить всіх нас», – сказав Онуфрій.

    Трансляція велась проросійськими каналами, зокрема Інтер, НАШ, Перший незалежний, та іншими.

    Варто зазначити, що Онуфрій навмисне не згадав, яку роль відігравав у Хрещенні Русі-України Вселенський патріархат. Адже саме духовенство Константинопольської православної Церкви було запрошене до Києва, щоб хрестити жителів Русі-України і саме спів в Константинопольській церкві вразив посланців Володимира.

    Не згадали за такі важливі деталі і єпископ РПЦвУ Іона (Черпанов) і співак-священник РПЦвУ Олександр Клименко. Ні хто з них навіть одним словом не обмовився за Вселенський патріархат, зате всі згадали за «плоди проповіді Володимира».

    Згідно з історичними переказами, князь Володимир послав посланців у різні країни, але найбільше їм сподобалась служба у Вселенському патріархаті. Саме через це князь вирішив обрати православну віру, на зміну язичницькій.

    Як раніше зазначав релігійний експерт Олександр Єфременко, Онуфрій не згадує за Україну і український народ, обмежуючись загальними фразами «наш народ».

    «… Онуфрій зневажив історію Київської Русі і українського народу. Адже після Хрещення Русі не відбулось ніякого “народження нашого народу”, як говорить Онуфрій. Давні українці, які проживали в цій древній державі, нікуди не зникали і чудесним чином не з’явились після Хрещення в 988 році. Видно, що Онуфрій іншої думки про нашу історію і думає, що в цей час і з’явився “адін народ”. Адже, якби він згадав про українців, то виходить, що росіян ніхто в 988 році не хрестив, а на місці Москви, як кажуть, “жаби квакали”», — зауважив експерт.

    Найсвіжіше

    Популярне