Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦвУ заявили, що їх заснували понад 1000 років тому під час хрещення Русі

    Митрополит Російської Православної Церкви в Україні, голова Інформаційного відділу цієї релігійної організації Климент (Вечеря) приписав Московському патріархату в Україні тисячолітню історію існування, заявивши, що їх було створено ще понад 1000 років тому. Єрарх навмисне бреше, не згадуючи, що це була Київська митрополія Вселенського Патріархату, а не Московський патріархат в Україні.

    «Ми знову з надією чекаємо зустрічі на Володимирській гірці братів і сестер, щоб не тільки самим зміцнитися у вірі, але і засвідчити свою вірність нашій Українській Православній Церкві, яку затвердив на нашій землі святий рівноапостольний князь Володимир уже понад 1000 років тому», – сказав митрополит РПЦвУ, передає офіційний сайт РПЦвУ.

    Насправді ніякого Московського патріархату в Україні до 17 століття не існувало, адже до 2018 року митрополія де-юре була у складі Вселенського патріархату. Все почалось із зловживаннями Московського патріархату після того, як їм надали дозвіл висвячувати Київських митрополитів у 1686 році. У Кремлі вирішили, що це гарна нагода для окупації церковних територій Константинопольського патріарха і поступово порушили всі договори цієї грамоти. Таким чином їх було позбавлено цього права, а самій Київській митрополії – всій Україні, Вселенський патріарх надав Томос про автокефалію у 2019 році. Таким чином РПЦ до України ніколи не мала ніякого законного права, а її існування на наших теренах — це порушення церковних канонів і правил Святих Отців.

    Константинопольський патріарх надсилав єпископів для хрещення Русі і для надання Томосу, а тепер в РПЦвУ відкидають останнє і хваляться першим, як своїм досягненням і навіть заснуванням РПЦ в Україні, забуваючи при цьому згадати Константинопольську Православну Церкву і що РПЦ в Україні не може перебувати.

    Крім того, продовжуючи підспівувати президенту Росії Владіміру Путіну, єрарх РПЦвУ Климент непрямо натякнув на те, що росіяни та українці, нібито, «один народ». «День Хрещення Русі – це день, який об’єднує всі народи, чия історія отримала духовний імпульс від Дніпровської хрещальної купелі», – сказав він.

    Також єрарх назвав РПЦвУ «канонічною Церквою», яка «зазнає серйозних утисків».

    Найсвіжіше

    Популярне