Вівторок, 19 Березня, 2024
Бiльше

    У Львові існує храм ПЦУ, датований кінцем XIII століття

    Православна Церква України розповіла про свій старовинний храм у Львові, датований кінцем XIII століття.

    Вперше храм святого Миколая згадується в 1292 році у грамоті князя Лева Даниловича. Храм був частиною комплексу великокняжої замкової резиденції, тому його також називають Княжою церквою. За свідченнями польських хроністів, саме звідси король Казимир ІІІ у XIV столітті вивіз оздоблену архієрейську митру і корону короля Данила Галицького.

    Королівський сюжет відбитий і в образі Покрова Пресвятої Богородиці у притворі храму. Постать Богородиці зображена над родиною фундаторів, а праворуч Неї видно українську королівську родину зі свитою.

    У другій чверті XVII століття іконостас церкви розписав православний митець, керівник цеху малярів Микола Петрахнович. До сьогодні у храмі збереглися дві його ікони – намісний образ Богородиці Одигітрії і храмова ікона церкви святого Феодора. Також у 2013 році було віднайдено та відреставровано унікальну пам’ятку 1760-х років – одну з найдавніших з відомих львівських хоругов.

    На початку минулого сторіччя над реставрацією церкви працював український художник-імпресіоніст Петро Холодний. З його доробку збереглися три ікони на фасаді церкви – Христа, Богородиці і святителя Миколая. У 1950-х роках сюжетні розписи для храму виконав художник-модерніст Карло Звіринський, а плитку для долівки церкви виготовили на всесвітньовідомій фабриці Івана Левинського у Львові.

    «Церква святого Миколая Чудотворця у Львові є перлиною української духовності, хранителькою автентичних княжих традицій та соборного духу українського православ’я. Запрошуємо відвідати цей храм та спільною молитвою прославити духовного благодійника України та небесного покровителя князівської династії – святителя Миколая», – підсумували в ПЦУ.

    Найсвіжіше

    Популярне