Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Прокуратура взялася за священника РПЦвУ, який кричав що «України немає»

    Чернівецька окружна прокуратура веде справу проти буковинського священника РПЦвУ Василя Савки у розпалюванні національної чи релігійної ворожнечі. Під час затримання 18 квітня служитель РПЦвУ Василь Савка, кричав що «України немає», та що «прийдуть румуни» через пів року і він застрелить поліцейських, якщо вони не вивчать румунську мову. 

    Про відкриття кримінального провадження щодо Савки йдеться у відповіді прокуратури на депутатське звернення Соломії Бобровської, яке надали Духовному Фронту України власні джерела.

    3 червня 2021 року Слідчим відділом Чернівецького районного управління поліції ГУНП в Чернівецькій області зареєстровано провадження №12021262020001481 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 161 Кримінального Кодексу України – порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками.

    Такі правопорушення караються штрафом від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

    У червні 2021 року народний депутат України Соломія Бобровська подала депутатське звернення генеральному прокурору України Ірині Венедіктовій щодо антиукраїнських висловлювань служителя РПЦвУ Василя Савки, якого у квітні затримали за нетверезе водіння.

    Вірні і духовенство Чернівецько-Хотинської єпархії ПЦУ написали відгук на прояви антиукраїнської діяльності представників Московського патріархату в Україні, зокрема антиукраїнським висловам служителя РПЦвУ Василя Савки: «Варто зауважити, що висловлювання одного з кліриків Російської православної церкви у Чернівецькій області суперечать Новозавітнім заповідям любові. Поведінка цього священнослужителя непокоїть віруючих нашої церкви і патріотичну громадськість краю. Ми не можемо стояти осторонь, коли розпалюють міжетнічну ворожнечу та намагаються дестабілізувати ситуацію у нашому краї».

    Духовний Фронт України повідомляв про те, що відкрито кримінальне провадження через вислови служителя РПЦвУ Василя Савки. 

    18 квітня цього року п’яний водій автомобіля Renault Megane у селі Коровія поблизу Чернівців погрожував та голосно лаявся у бік перехожих та співробітників поліції. Ним виявився служитель РПЦвУ Василь Савка, який кричав що «України немає», та що «прийдуть румуни» через пів року і він застрелить поліцейських, якщо вони не вивчать румунську мову. 

    Після цього Глибоцький суд подав запит до СБУ щодо висловлювань священника РПЦвУ Василя Савки під час затримання.

    Також Глибоцький районний суд оштрафував Василя Савку на 17 тисяч гривень та позбавив його права керувати транспортними засобами на один рік.

    Попри те, що Савка є настоятелем парафії РПЦвУ в селі Балківці Новоселицького району Чернівецької області та в день правопорушення він був на святкуванні престольного свята у скиту Похвали Пресвятої Богородиці РПЦвУ в селі Великий Кучурів, Чернівецько-Буковинська єпархія РПЦвУ ніяк не прокоментувала нетверезе водіння служителя Савки і його антиукраїнські вислови, образи та погрози поліцейським.

    Минулого року в Чернівецько-Буковинській єпархії РПЦвУ бажали Савці багато років життя і вітали із днем народження.

    Найсвіжіше

    Популярне