Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    Як Росія використовує ОБСЄ для порятунку телеканалів Медведчука

    Російські спецслужби підготували спецоперацію з дискредитації України на міжнародній арені функціонерами ОБСЄ нібито за порушення свободи ЗМІ.

    13-16 липня до України прибуває делегація Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ. Метою візиту є розслідування обставин припинення діяльності проросійських каналів «112 Україна», NewsOne та ZIK, через які поширювалися наративи роспропаганди.

    Нагадаємо, зазначені канали припинили свою діяльність відповідно до рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» від 2 лютого 2021 року, яке того ж дня введене в дію указом президента України №43/2021.

    «Рішення РНБО законне, логічне, виправдане і справедливе. А ще – повністю підтримане США і Євросоюзом і країнами «Великої сімки», які чітко бачать різницю між цензурою і захистом національних інтересів», – прокоментував рішення президент України. Володимир Зеленський нагадав, що з 2014 року в Україні йде війна.

    Важливо відзначити, що напередодні візиту МЗС РФ звернувся до представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ з приводу закриття каналів в Україні. Як вважає російське зовнішньополітичне відомство, не було «належної» реакції з боку міжнародної організації на це рішення.

    За попередніми даними, ініціатором візиту також виступив глава Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, відомий своїми проросійськими поглядами.

    Напередодні візиту до України один з членів делегації – старший радник, раніше – директор Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Андрій Ріхтер, несподівано, без узгодження з керівництвом Бюро відправився до Росії. Там він повинен був знаходитися 2-11 липня, після чого повернутися до Відня щоб разом з членами делегації прибути з візитом до Києва.

    Андрій Ріхтер, доктор філологічних наук, професор, колишній завідувач кафедри історії та правового регулювання вітчизняних ЗМІ факультету журналістики МГУ (2008-2011), старший радник, раніше – директор Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ (з 2011 року по теперішній час).

    Народився в Харкові, регулярно відвідує Україну, де проживають його близькі родичі. Незважаючи на українське коріння, скоріше є проросійською фігурою, яка просуває в організації вигідну Росії точку зору і активно лобіює її інтереси в стінах ОБСЄ. Крім цього, залучає до роботи на користь РФ інших співробітників Генерального Секретаріату ОБСЄ.

    Раніше Андрій Ріхтер працював у Фонді «Євразія» (Eurasia Foundation), Міжнародному фонді виборчих систем (IFES), АНО «Інститут гуманітарних комунікацій», АНО «Інтерньюз», інформаційному телеграфному агентстві Росії «ІТАР-ТАРС», телеканалі «Союз», ВАТ «Альфа Банк». Зазначені структури вважаються структурами прикриття Служби зовнішньої розвідки РФ (СЗР). З огляду на це, зовсім не дивно, що Андрій Ріхтер не афішує факт роботи в зазначених установах.

    Крім Андрія Ріхтера, в складі делегації представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Тереза ​​Рібейро (призначена в грудні 2020 року). Вона має серйозний політичний і дипломатичний досвід, а також досвід роботи в сфері прав людини та ЗМІ. Раніше працювала державним секретарем з європейських справ в Міністерстві закордонних справ Португалії та заступником генерального секретаря Середземноморського Союзу.

    «Протягом усієї своєї кар’єри Тереза ​​Рібейро обіймала різні посади в сфері медіа, як в Португалії, так і в міждержавних організаціях, такі як президент Інституту засобів масової інформації Португалії, глава Керівного комітету з засобам масової інформації Ради Європи, а також співзасновник і перший обраний голова Виконавчої ради Медіа обсерваторії «Оберком» (OberCom- Observatório da Comunicação)», – сказано на сайті ОБСЄ.

    Примітно, що в лобіюванні кандидатури Терези Ребейро на посаду представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ були помічені представники РФ. Це могло бути зроблено для посилення російського впливу в міжнародній організації.

    Ще один учасник делегації – радник Бюро представника ОБСЄ з питань свободи Айдар Ботагаров, який обіймає посаду з 2012 року. Він регулярно відвідує Україну, активно займався організацією візиту Терези Рібейро. Також до складу делегації увійшов співробітник Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Адіс Мустеданаджіка.

    Як стало відомо, підготовкою наративів, аналітичних та інших матеріалів, які будуть оприлюднені Терезою Рібейро під час візиту в Україну, займається особисто Андрій Ріхтер. За підсумками розслідування будуть зроблені гучні заяви з негативним забарвленням і звинуваченнями на адресу української влади. Після візиту до Києва Тереза ​​Рібейро відвідає Москву, щоб надати відповідь на звернення МЗС РФ.

    Російським спецслужбам не вперше використовувати міжнародні організації для спроб дискредитувати Україну. Однак українці сподіваються на об’єктивне і неупереджене розслідування делегації Бюро представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ, а також належну оцінку її дій.

    Інформаційний спротив

    Найсвіжіше

    Популярне