П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Збільшення вірних ПЦУ за рік на 10% є показником правильної стратегії Епіфанія – релігієзнавиця

    Належними до Православної Церкви України вважаються себе 58% українців, що на 10% більше у порівнянні з червнем 2020 року. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, яке проходило у червні цього року.

    У коментарі “Тижню” релігієзнавиця, докторка філософських наук Людмила Филипович зазначила, що кількість вірних ПЦУ надалі збільшуватиметься за умов правильної стратегії, яку буде провадити церква, а також — суспільство і держава.

    «Збільшення вірних ПЦУ на 10% якраз є показником правильної стратегії, яку обрав нинішній предстоятель ПЦУ Епіфаній. Він є прихильником так званої політики м’якої сили. Мені здається, що ця стратегія дає свої плоди. Треба чесно робити свою справу, що Епіфаній разом зі своїми священниками намагається реалізувати. Це і капеланство, адже найбільша кількість капеланів — це представники ПЦУ. Це так само і волонтерство. Я знаю, що священники ПЦУ постійно їздять на фронт, возять не лише фарбовані яйця і пасочки, але також тепловізори, обладнання. Вони дуже активні не лише в наданні послуг духовного характеру, а й підтримують військо фінансово, матеріально», — додала Филипович.

    «Якщо предстоятель церкви буде їздити, скажімо, на майбаху, довіра до нього падатиме. А якщо предстоятель церкви простий, комунікує з народом, їздить на відкриття храмів, відспівує козаків на козацьких могилах, тобто включений в національні процеси, довіра до такої людини, без сумніву зростатиме», — зазначила релігієзнавиця.

    Людмила Филипович підкреслила, що сьогодні можна порівнювати позицію і стратегію двох православних церков: ПЦУ і РПЦвУ. ПЦУ демонструє принципи відкритого православ’я, комунікує з суспільством та владою. РПЦвУ ж, за словами Філіпович, капсулюється, ізолюється, слабо реагує на трансформації, які є в українському суспільстві.

     

    Найсвіжіше

    Популярне