Вівторок, 25 Червня, 2024
Бiльше

    42% українців вважає, що РПЦвУ дестабілізує ситуацію в Україні – опитування

    Понад 42% українців вважають, що РПЦ в Україні дестабілізує ситуацію в нашій державі. Щодо їхніх протестів під Верховною Радою, то понад 40% також вважає такі демонстрації «спробою сил в і поза Україною дестабілізувати ситуацію в Україні».

    Про це свідчать дані червневого опитування Київського міжнародного інституту соціології.

    Під час опитування респондентів також просили порівняти між собою ПЦУ і РПЦвУ за вісьмома різними характеристиками, як позитивними, так і негативними. Респонденти мали відповісти, яка з цих Церков найбільше відповідає певній характеристиці, а також дати оцінку мітингам РПЦвУ під Верховною Радою.

    Більше респондентів співвідносили ПЦУ з такими характеристиками, як гнучкість реагування на зміни в суспільстві (54% вважають, що ПЦУ більше відповідає цій характеристиці, проти 14%, які обрали РПЦвУ), сприяння об’єднанню суспільства (53% проти 13%), близькість до простих людей (50% проти 13%), допомога у боротьбі з COVID-19 (34% проти 6%), незалежність від українських чи іноземних політиків, олігархів (33% проти 13%);

    Натомість РПЦвУ більше респондентів асоціювали з такими характеристиками, як залежність від іноземних структур (35% проти 24%, які назвали ПЦУ), намагання дестабілізувати ситуацію в Україні (42.5% проти 21%) і корумпованість (38% проти 8%).

    Фото: КМІС

    41% опитаних заявили, що протести прихильників РПЦвУ – це спроба сил в і поза Україною дестабілізувати ситуацію.  Серед самих прихильників РПЦвУ 42% вважають це протестами проти гонінь, а 16% вважають дестабілізацією (решта не визначилися зі своїми поглядами).

    Фото: КМІС

    Нагадаємо, 15 червня віряни РПЦвУ і члени ГО «Миряни» прийшли до Офісу президента жалітись на законопроєкти про унормування назви РПЦ в Україні. У РПЦвУ пояснили, що мітингували під ОП і ВРУ «заради релігійного миру» і проти візиту патріарха Варфоломія. «Миряни» РПЦвУ заявляли журналістам, що вони належать до Московського патріархату, але стоять «проти перейменування УПЦ». 

    Воєнно-політичний експерт Олександр Коваленко впевнений, що «Миряни» РПЦвУ будуть дестабілізувати Україну по «Чорногорському сценарію».

    30 червня віряни РПЦвУ від Радою мітингували за об’єднання України з Росією та за Царя Романова. Мітинг очолив священник Моспатріархату із Почаєва.

    Найсвіжіше

    Популярне