П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    У Росії тривають переслідування мусульман: Благодійний фонд з Оренбургу притягують до відповідальності за підручник “Основи Ісламу”

    Прокуратура Центрального району Оренбургу (Російська Федерація), порушила справу про адміністративне правопорушення у відношенні Благодійного фонду “Мірас” (“Спадок”). Організація підозрюється у вчиненні діяння, передбаченого ст. 20.29 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення, а саме, зберіганні екстремістських матеріалів з метою розповсюдження.

    Про це інформує “Credo press” з посиланням на видання “Сова”.

    Повідомляється, що керівнику фонду Бахтіяру Амершеєву було винесене попередження про недопущення екстремістської діяльності.

    Приводом для втручання прокуратури став факт, що під час перевірки російські правоохоронці виявили у приміщеннях фонду 12 екземплярів підручника “Основи Ісламу” (М.: Ісламський коледж Московської області; ВД “Ісламська книга”, 2017 р.), що використовувались для навчання.

    Прокуратура залучила до експертизи психолога, який встановив, що, увага, один абзац загаданого посібника співпадає з уривком видання “Мухтасар Ільмі-халь. Вступ до Ісламу”. Ця книга у 2012 році була заборонена Оренбурзьким судом. І хоча з часом заборону було знято, Приморський суд визнав книгу екстремістською і вона була включена до Федерального переліку екстремістських матеріалів РФ під номером 1799.

    У повідомленні підкреслюють, що прокуратура не встановила тотожність книги “Основи Ісламу” із забороненим виданням “Мухтасар Ільмі-халь. Вступ до Ісламу”, а схожість одного абзацу не може підтверджувати факт розповсюдження забороненої літератури. Відтак, Благодійний фонд “Мірас” оскаржуватиме дії прокуратури.

    На додачу, спірний абзац не містить ніяких закликів. У ньому лише висловлюється думка про істинність Ісламу та хибності інших релігій. А таке формулювання притаманне багатьом релігіям і не може вважатись протизаконною чи екстремістською.

    Найсвіжіше

    Популярне