П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    РПЦ шаленими темпами зводить нові собори. Водночас понад тисяча російських храмів можуть зруйнуватись у найближчі десять років

    Згідно з розпорядженням глави Патріаршої ради з культури – митрополита Російської православної церкви Тіхона (Шевкунова) – було створено реєстр аварійних церковних будівель. На сьогодні, до реєстру внесено майже 4 тисячі об’єктів, пише “Интерфакс-религия” з посиланням на сайт Московського патріархату.

    Повідомляється, що, за оцінкою фахівців, у найближче десятиліття близько тисячі таких об’єктів можуть повністю зруйнуватися.

    Як захід боротьби з втратою релігійно-культурних пам’яток, два роки тому Вища церковна рада затвердила концепцію створення електронно-цифрового архіву по всім відреставрованим храмах, а також тим будівлям, які перебувають у стані руїн. На думку представників РПЦ, це допоможе відтворити культові споруди, навіть у разі їх остаточної втрати.

    Важливо відзначити, що РПЦ вже розпочала прийом пожертв не реалізацію цього проєкту.

    Логічно, що дерев’яні храми на території Росії найбільш вразливі до природнього старіння. В РФ таких споруд більше 8 тисяч. При цьому, історики стверджують, що з 1239 дореволюційних дерев’яних храмі півночі Росії до наших днів збереглось не більше 390. При цьому, більше половини з них зараз під загрозою зникнення.

    Парадоксальності вказаній ситуації додає той факт, що РПЦ шаленими темпами зводить нові церкви і собори по всій території Російської Федерації. За словами патріарха Кіріла (Гундяєва) РПЦ зводить приблизно по три храми щодня, при цьому, темпи будівництва релігійних споруд часто викликають різке невдоволення місцевих мешканців.

    Зокрема, у російському Обнінську проти будівництва храму Моспатріархату поблизу Фізико-енергетичного інституту виступає колектив вчених та науковців, а у Самарі містяни протестують проти забудови ботанічного саду міста, де РПЦ розпочала побудову дитячого єпархіального освітнього центру, в якому дітей планують навчати “скрєпам”, російському патріотизму, рукопашному бою. Схожа ситуація спостерігається і в Омську, де для будівництва церкви Моспатріархат вирубує частину популярного скверу Молодят.

    Так що відверте небажання представників РПЦ реставрувати та рятувати старі історичні храми, левова частки яких визнані пам’ятками федерального чи регіонального значення, щонайменше дивує і змушує задуматись над питанням: чи дійсно Моспатріархат дбає про збереження традицій та культури, чи переслідує інші – виключно меркантильні інтереси?

    Найсвіжіше

    Популярне